Megcsapolta a céltartalékot is a kormány - mutatjuk, ki kap több fizetést

Márciusban kapják meg első ízben a szociális dolgozók, a rendőrök és a honvédségi alkalmazottak a bérpótlékukat, amely az évek óta elmaradt béremeléseket hivatott pótolni. A választások utánra ígérni olyan bizonytalan, mint a kutya vacsorája, ezért kapják meg az érintettek már márciusban az ellátást – ez utóbbit a rendőröknek mondta Orbán Viktor miniszterelnök. A bérkiegészítések idén a tervek szerint 19,1 milliárd forintba kerülnek.
Papp Zsolt, 2014. február 13. csütörtök, 10:13
Fotó: Napi.hu

A gazdasági válság 2008-as kitörése óta nem volt egységes béremelés a közszférában, az elmúlt években a kormány ágazati béremelésekről döntött. Sor került érzékelhető béremelésekre az egészségügyben, illetve bevezették a közoktatásban a pedagógus életpálya-modellt, amely szintén a bérek fejlesztésével jár bár ez utóbbi a szakszervezetek vitatják.

A választási kampányra fordulva idén januárban a kormány további béremelésekről döntött, ezúttal bérpótlékok formájában. A döntés szerint bérpótlékban részesülnek a szociális ágazatban dolgozók, amelynek nyomán 5,4-11,4 százalékkal növekedhet az ágazatban dolgozók bruttó bére. A fizetésemelés csaknem 90 ezer embert érint, a havi bruttó bérük 6-17,2 ezer forint közötti összeggel emelkedik a munkában eltöltött évektől és az iskolai végzettségtől függően - az emberi erőforrás tárca adatai szerint. A dolgozók a megemelt bérüket első alkalommal márciusban kapják kézhez januárig visszamenőleg. A szociális bérpótlék az idén várhatóan 11,7 milliárd forintot igényel - ennyit kaptak az önkormányzatok és az emberi errőforrás tárca a költségvetésben létrehozott céltartalékból.

Mint a kutya vacsorája

Tudom, hogy a választások utánra ígérni olyan bizonytalan, mint a kutya vacsorája, ezért szükséges, hogy már a választások előtt is tegyünk lépéseket - mondta Orbán Viktor kormányfő januárban, majd bejelentette, hogy a kormány megtárgyalta és elfogadta azt a javaslatot, hogy a tiszthelyettesek, azaz körülbelül 29 ezer rendőr, januártól havi tízezer forintos bérkiegészítést kapjanak. A pénzt márciustól kapják, visszamenőleg is - fogalmazott a miniszterelnök egy rendőrségi vezetői állománygyűlésen még január végén. A Belügyminisztérium az idei béremelésekre 5,67 milliárd forintot kapott a céltartalékból - ez derül ki a vonatkozó kormányhatározatból.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a héten jelentette be az éves értékelő és feladatszabó értekezleten, hogy az új közszolgálati életpályamodell teljes körű bevezetéséig havi bruttó 10 ezer forintos kiegészítő juttatást kap a Magyar Honvédség altiszti és legénységi állománya. A miniszter elmondta: az érintett mintegy 12 600 katona márciustól kapja meg januárig visszamenőleg emelt juttatását, egészen addig, amíg életbe nem lép az új, magasabb illetményrendszert tartalmazó életpályamodell. Hende szerint a kormány múlt szerdai döntésében vállalta, hogy az illetménykiegészítéshez szükséges 1,8 milliárd forintos többletforrást biztosítja.

Úgy ad a kabinet, hogy közben spórol

A béremelésekhez szükséges 19,1 milliárd forintot a kormány abból 71,5 milliárdos céltartalékból kanyarította ki, amit eredetileg is a közfszérában foglalkoztatottak bérkompenzációjára tettek félre - ez derül ki a kormány kedden nyilvánosságra hozott határozatából. A céltartalék eredetileg azt a célt szolgálta, hogy a 2012-es adóváltozások veszteseit ebből a pénzből kompenzálják - ezt amúgy januártól automatikusan meg is kapják az érintettek. Még 2012 januárjával megszűnt az adójóváírás intézménye - ami a nettó jövedelmek csökkenésével járt az átlagbér alatti jövedelmeknél.

A 71 milliárdos céltartalékból most 19 milliárdot kanyarított ki a kormány - ez utóbbi pénz az Nemzetgazdasági Minisztérium a Napi.hu-nak adott tájékoztatása szerint az egész évi bérpótlékra fedezetet nyújt. Ugyanakkor tavaly még a közalkalmazotti bérkompenzációra - bérpótlékok nélkül - 89,5 milliárd forint állt rendelkezésre, ezzel szemben áll az idei 71,5 milliárdos keret, amit tovább csökkentett a bérpótlékra elvett 19,1 milliárd forint, ami a bérkompenzáció 2013-hoz mért csökkentését jelenheti vagy azt, hogy a tartalék kifut az idei keretéből. Ez esetben a kormányzati rendkívüli tartalékhoz nyúlhat a kormány, amelyben az első hetek 13 milliárdos költése után is még csaknem száz milliárd forint található.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.02.13 15:41

@waszabi: Márpedig egy kapitalista világpiacon versenyképtelen, hatékonytalan cégek nem rúgnak labdába.


.igen ,és nálunk ,mikor tudtak a magán -családi égek megerősödni ??1948 -1990 között ?..vagy 90 után mikor ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

waszabi, 2014.02.13 15:22

Az a baj, hogy a magyar jobboldal a valódi kommunista itt. Ugyanis csak hülyék és vérkomcsik gondolják, hogy az állam önmagában képes pénzügyi fedezetet előállítani költségeire - valójában nem képes. Az állam erre akkor is csak immel-ámmal volt képes, vér árán, amikor tulajdonában álltak a termelőcégek és imigyen valódi bevételei voltak. De akkor se működött a dolog tartósan, mert nem tudta hatékonyan működtetni a tulajdont - többet vett ki belőlük, mint amennyi az életben maradásukhoz, versenyképességük megőrzéséhez, ne adj isten piaci pozíciójuk javításához szükséges lett volna. Márpedig egy kapitalista világpiacon versenyképtelen, hatékonytalan cégek nem rúgnak labdába.

Jelenleg erősen dolgozik az államapparátus a versenyszféra elsorvasztásán, aminek egyenes következménye az adóbevételek csökkenése. Ha eközben az állam meggondolatlanul növeli kiadásait, akkor egy-kettőre fizetésképtelen lesz, azaz megszorítások jönnek.
Ehhez nem kell zseninek lenni, egyszer már összedőlt a kommunizmus - 25 éve. Most nem fog annyi ideig tartani.
1,9%-os hiány? Mihez képest? Vasedényhez képest? A tervezett büdzséhez képest. Amit ráadásul kockás papíron átirkálnak akármikor, aztán csodálkozó tekintettel kommentálják a plebsz felé, hogy a válság meg a rothadó kaptalista disznók miatt nem teljesültek a papíron, minden alap nélkül átrajzolt adószámok. Pedig csak azért nem, mert hazudtak egy orbitálisat, ennyi történt. Szóval, mókusvakítás a hiánycél teljesülése, meg annak önmagában való értelmezése, mert nem mutat semmiféle konzisztenciát a gazdaság alakulásával. 4 éve nem mutat, azaz Orbán kommunizmusáról már bebizonyosodott, hogy szar.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.02.13 11:31

2012-ben is túlspóroltunk/1,9% -os hiány lett / ...,lehet költeni ,persze óvatosan ...!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.02.13 11:20

A bérpótlék nem épül be a bérbe... Bármikor visszavonható.

Bár látszik, hogy a költségvetésbe sem volt betervezve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html