Megcsúszott a költségvetés, nagyok a kockázatok

A kormány hét hónap alatt hozta össze − az első változattól a végszavazásig − a 2013-as költségvetést, illetve kilencszer módosította az ideit, többek között a hiányt is megemelve. Ezen a fronton látszólag soha nem teljesített ilyen jól a kormányzat, hisz három százalék alatt sikerült tartani a GDP-arányos deficitet.
Papp Zsolt, 2012. december 31. hétfő, 09:01
Fotó: Napi.hu

"Felelős (Pénzügy)ministeriumot Buda-Pesten" − továbbra is nagyon aktuális a 1848-as követelés: noha kétségtelen, hogy a 2012-as költségvetési hiánycélt sikerült teljesíteni, a mikéntről jobb nem beszélni. Az Orbán-kormány 2010-es megalakulásakor megszüntette a költségvetésért felelős tárcát, feladatait a Matolcsy György vezette nemzetgazdasági minisztériumba (NGM) integrálta. Matolcsy azonban sok szakértő szerint ezt nyűgnek tekinti, szívesebben törődne az azóta az NGM-ből kiszervezett Széchenyi tervvel vagy most épp a munkahely-teremtési akciótervvel.

A most véget érő év költségvetése már elfogadásakor megcsúszott, hiszen 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel hagyták jóvá, amit az utolsó pillanatban, 2011. decemberében 0,5 százalékra mérsékeltek anélkül, hogy az alacsonyabb növekedésből származó bevételkieséseket átvezették volna a törvényjavaslaton. Erre év közben került sor: idén február és december között összesen kilencszer módosították a büdzsét, a 2,5 százalékos hiánycélt pedig 2,7 százalékra emelték.

A 2013-as büdzsé születése még siralmasabb képet fest a magyar parlament, illetve a kormány gazdálkodási kultúrájáról. A jövő évi költségvetést már június első napjaiban beterjesztette a kormány és szeptemberben el is akarta fogadni, mert ahogy Orbán Viktor miniszterelnök fogalmazott "Amit eddig csinált Magyarország, az beteges volt. Egy rendes ország nem a januári évkezdet előtti utolsó néhány órában, napban vagy hétben fogad el költségvetést". (Ehhez képest arra még soha nem volt példa, amit idén december 11-én művelt a parlament, hogy ilyen későn szülessék döntés mintegy 800 milliárd forintos megszorításról.)

A terv az volt, hogy a kormány néhány nap alatt végigzavarja a kétharmados többségen az amúgy feles törvényt; a fő számokat el is fogadták még a nyári szünet előtt a képviselők, ám a bajok ekkor kezdődtek. Megint a makropályával volt a gond: a 2013-as büdzsé még 1,6 százalékos növekedéssel számolt, ráadásul a fő számok elfogadása után jelentette be a kormány a munkahelyvédelmi akciótervet, amely két új adót hozott be a kkv-knak. A végszavazást végül decemberre halasztották, a lebegtetett IMF-tárgyalásokra hivatkozva.Közben a kormány − figyelemmel az Európai Bizottság többszöri felszólítására − három lépésben 804 milliárd forintos bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedésekről döntött, hogy az idei és a jövő évi hiányt a GDP három százaléka alatt tartsák, ellenkező esetben akár kohéziós támogatásokat is zárolhatnak 2013-ban. A bevezetett új sarcokból (közműadó, tranzakciós illeték) 400 milliárd forintos Országvédelmi Alapot képeznek − ez lehet a fedezete az esetleges további hiánykorrekcióknak, vagy ha jól alakulnak a dolgok, akkor ebből finanszírozhatóak az olyan elhalasztott kiadások, mint például a pedagógus-életpályaprogram.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

labandy, 2013.01.02 09:44

http://25.media.tumblr.com/e356ff6f47fab902eb268f09935b236b/tumblr_mfwq6b5JkQ1qdtmevo1_400.jpg
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

makkmarci, 2013.01.02 06:34

"a determinációk négyzetesen nőnek korunkban, a lehetőségek azonban exponenciálisan" (http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/12/06/matolcsy_kis_abra/)
7-8%-os növekedés..6-7%..3-4%.. 1%.. ----1.5
Betonbiztos..
?Egyszerű gondolkodás, egyszerűség, simplicity kell?
http://index.hu/belfold/2011/11/19/matolcsy_a_siker_lathatatlan/
Utat mutatunk a világnak..
Gyorsnaszád..
Tündérmese..
-47 ezer forint..
-Interkontinentális fordítókorong
"?Példátlan gazdaságtörténeti sikernek tekintem, hogy az elmúlt másfél évben a nemzetközi gyakorlatoktól eltérően, megszorítások és gazdasági visszaesés nélkül állította helyre az Orbán-kormány Magyarország pénzügyi egyensúlyát." (Matolcsy)
Piros pöttyök..
Agysebészet..
"Matolcsy és biztos lábakon álló 2013-as költségvetés

"Bár már nyáron megírtuk, hogy több sebből vérzik a költségvetés, de legvadabb álmainkban sem fordult elő, hogy az év végi parlamenti hajrá három (!)Matolcsy-csomagot is hoz. "
-Nem hárítják át! ))
-Taktikai atomfegyver...
-?Az elvándorlás valójában rejtett nemzeti kincs."
-?Kistigrisek leszünk újra, aranyosak, játékosak, de látszik a fogunk?
-"Jobb idők jönnek, mert jól halad az ország megújítása. Jönnek a jobb idők, mert jöhetnek: túléltük a Magyarország elleni elsöprő erejű, de végül kudarcba fulladt támadást."

És akkor még a Vezértől és a Lackótól ( http://orulunkvincent.blog.hu/2012/12/22/nicsak_ki_beszel_125 ) még nem is idéztem..

Az elmúlt 35-40 évben nem hordtak össze annyi baromságot mint az elmúlt forradalmi 2,5 évben!
Az aljasságokat, folyamatos hazugságokat, cenzúrát, retusálást már nem is említem!

BUÉK!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2013.01.01 09:40

@Kajan: Buék! kijózanodtál? Én három napig nyomatom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kajan, 2013.01.01 06:56

Látom labandikám beizgultál.
A hibbantság adottság,arról senki sem tehet.
A gond ott kezdődik,ha az szorgalommal párosul...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2012.12.31 22:00

@bogar511: jobb ha most adod át a betéteidet mert holnap jön érte a narancs kommiszár fekete Hammerrel aztán visznek téged is, BUJÉK!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html