Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A portál cikke szerint az utóbbi az EBRD irányelvei iránt való elköteleződést is jelenti: a kormány nem fog plusz terheket kiróni a bankokra, valamint a bankadót is csökkenti 2016-ban és 2017-ben.

A problémás hitelek állományának növekedési üteme is lassult mindhárom, a Fitch által értékelt bank esetében a kedvező működési környezet és az örökölt rossz hitelportfóliók méretének csökkenésének köszönhetően. A hitelportfólió minőségének javulása viszont még időbe telik, mivel az új hitelek iránti kereslet továbbra is alacsony és a bedőlt hiteleket lassan sikerül csak kezelni. A lakossági hitelportfóliók fizetési kockázata jelentősen csökkent a devizahitelek forintosításának és a törlesztők csökkentésének köszönhetően.

A kibocsátói csődkockázat (IDR) és a támogatási ráta a K&H, a CIB és az Erste Bank Hungary esetében is egyezik a Fitch azon véleményével, mely szerint részvényes bankok (KBC, Intensa Sanpaolo, Erste Group Bank) nagy mértékben támogatják helyi vállalataikat.

Az életképességi adósbesorolás (VR) gyenge egyedi adóskockázati profilt mutat a CIB és az Erste esetében, amit ront a gyenge eszközminőség és alacsony nyereségesség. Mindkét bank veszteségeket jelentett 2010 óta és a CIB működési szinten továbbra is veszteséges. Az Erste és a CIB VR-je mérsékelt tőkebuffereket, megfelelő forrásokat és likviditást mutat.

A K&H sokkal erősebb egyéni adóskockázati profilja rugalmas eszközminőséget és közepes kockázati étvágyat, bőséges likviditást és stabil forrásokat mutat. A problémás hitelek aránya viszont még mindig magas, a tőkeerősség megfelelő.