Megdicsérték Matolcsy Györgyöt, az Orbán-rendszert kevésbé

Már két "elmúlt nyolc éve" van az országnak abban az értelemben, hogy kétszer két kormányzati ciklust vesztegetett el gazdasági szempontból az ország. A második periódusnak van egy kevés előnye, de ez nem kompenzálja a hátrányait.
Komócsin Sándor, 2018. február 19. hétfő, 09:04
Fotó: Shutterstock

Annyival van előrébb az ország a 2002-2010 közti időszakhoz képest, hogy a költségvetés egyensúlyban van, ám ennek az az ára, hogy nem finanszírozták meg azokat a gazdasági tevékenységeket, elsősorban az oktatást, amelyek megalapozhatták volna a hosszabb távú növekedést - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Pogátsa Zoltán közgazdász professzor.

A 2010-ben hatalomra került Orbán-kormány több száz milliárd forint költségvetési bevételről mondott le a személyi jövedelemadó csökkentésével, ami nem élénkítette a gazdaságot, s így nem jött vissza a  növekedésnek köszönhetően. Emellett - ahogy az tanulmányokból kiderül - az adóváltozások a felső két-három jövedelmi tizedhez tartozókat gazdagították, miközben az alsó szinten lévők az adójóváírás kivezetése miatt rosszul jártak.

Pogátsa szerint Matolcsy György, az MNB elnöke a növekedési hitelprogrammal elérte, hogy a rendszerváltás óta először rendelkezésre áll a tőke megfelelő áron a hazai vállalkozásoknak. Ezt a hitelt 2-2,5 százalékos kamattal vehetik fel a cégek. Ugyanakkor mire lett növekedési hitel, kevés cég maradt talpon és beütött a munkaerőhiány.

Az uniós támogatások csak a keresletet növelték, a munkaerő termelékenysége 2015-ben ugyanott volt, mint 2004-ben. Az EU-s pénzeknek nem egyszeri keresleti hatást kellene gyakorolniuk, hanem a gazdaság szerkezetét kellett volna javítaniuk.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2018.02.19 12:43

Döbbenetes, hogy a "bölcs " Matolcsy előtti jegybank "szakemberek" arcrendülés nélkül elmentek a devizahiteles probléma mellett. valamint a szörnyüséges magas jegybanki alapkamatot, ami az ország finanszírozhatatlanságához vezet, a bankrendszer ezzel egy tollvonással igazolhatatlan jövedelemhez jut és a gazdaság térdre rogyik, így tudott egy fideszes tolvaj látnoki helyzetbe jutni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html