Csütörtök esti közleményükben azt írják: megdöbbenéssel értesült a magánnyugdíjpénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség arról a kormányzati szándékról, hogy 2012. január 1-jétől továbbra is elterelik a maradó pénztártagok befizetéseit, ez a lépés ugyanis - azon túl, hogy jogszerűsége erősen vitatható - a magánpénztári szektor végét jelentheti. Hozzáteszik: a szövetség minden legális eszközzel fel kíván lépni az intézkedéssel szemben.

Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke a közleményben hangsúlyozta: a kormány elképzeléseit nem ismerik, arról a pénztárak semmilyen tájékoztatást nem kaptak. Aggasztónak nevezi azonban, hogy a nemzetgazdasági miniszter bejelentése szerint az újabb elterelésnek nincs határideje, és "egy árva szó sem esett arról, hogy a pénztártagok milyen kompenzációban részesülnek azért, mert befizetéseiket a kormány ismét költségvetési lyukak befoltozására használja".

A szövetség által felkért jogi szakértők - amint a kormányzat tervezete megismerhetővé válik - megvizsgálják, hogy milyen belföldi jogorvoslati lehetőségeik vannak a pénztártagoknak az újabb intézkedésekkel szemben. A szövetség maga ugyanis már nem sokat tehet: a 2012. január 1-jén életbe lépő új alaptörvény és a változó alkotmánybírósági törvény értelmében a jövő évtől csak magánszemélyként, illetve az állampolgári jogok országgyűlési biztosán keresztül lehet a nyugdíjpénztári ügyeket tovább vinni - írják.

Az egyetlen lehetséges hivatkozási alap

Az új szabályok szerint a beadványokban az egyetlen lehetséges hivatkozási alap az emberi méltóság megsértése, a diszkrimináció lehet. Erre az év elejétől számítva 90 napjuk lesz az érintetteknek, a korábban az AB napirendjén szereplő ügyek megismételt benyújtására ennyi időt hagy az új szabályozás.

Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta: már az eddigi 14 hónapos elvonás is a működésképtelenség határára sodorta a szektort, ugyanis a vagyonátadás és a reálhozamok kifizetésének költségeit az egyszeri levonások mellett a pénztárak a korábban felhalmozott működési tartalékokból fedezték. Azzal, hogy belátható időn belül továbbra sem lesz semmiféle bevétel, miközben a kiadásokat törvényben rögzítik, a magánnyugdíjpénztárakra a gyors megszűnés vár. A szövetség tagjai mostanáig mérlegelték egy esetleges fúzió lehetőségét az optimális üzemméret eléréshez, azonban bevételek nélkül erre esélyük sem lesz.

Irány az Emberi Jogok Európai Bírósága

Bába Julianna közölte: a Stabilitás Pénztárszövetség elnökeként felveszi a kapcsolatot a Magyar Helsinki Bizottság munkatársaival, akik már idén májusban az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordultak azért, mert 2011 decemberétől a magyar állam úgy szedi majd be a járulékalapjuk egynegyedét a társadalombiztosítás javára, hogy munkában töltött szolgálati idejüket nem ismeri el.

Hozzáteszi: már ez a rendelkezés is sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt diszkriminációtilalmat, mert elfogadható ok nélkül különbözteti meg hátrányosan őket a kizárólag társadalombiztosítási nyugdíjrendszert választókkal szemben. A szövetség elnöke a maradó tagok figyelmét felhívta a Bizottság honlapján elérhető tájékoztatóra amely hasznos tanácsokkal szolgálhat azon pénztártagok számára, akik szintén a jogérvényesítés ezen módját kívánják választani.

Bába Julianna bejelentette: magánszemélyként jövő januárban ismét beadja az Alkotmánybírósághoz a Stabilitás Pénztárszövetség korábbi beadványait.