A Honeywell új, "Az Otthonok fűtése - tapasztalatok és szokások" című kutatása kimutatta, hogy a háztartások közel fele nem teszi meg a megfelelő lépéseket a felhasznált energia csökkentése érdekében. A háztartások negyedének hitelt kell felvennie, hogy kifizesse a fűtésszámláját és közel felük nem használ termosztátot a megfelelő hőmérséklet fenntartására. Az, hogy nem használunk modern fűtésszabályozási eszközöket, hozzájárul a magas fűtésszámlákhoz.

A tanulmánya megállapítása szerint a magyar háztartások jóval több energiát használnak és többet költenek a havi rezsi számlákra, mint amennyire valóban szükség lenne. Ennek oka leginkább az, hogy nem megfelelőek a fűtési szokásaink. A felmérés 800 magyar háztartás megkérdezésével készült.

A 800 magyar háztartás bevonásával készült Honeywell "Az Otthonok fűtése - tapasztalatok és szokások" felmérése megállapította, hogy a magyar háztartások csaknem fele (48 százaléka) nem tesz semmit az energia felhasználásának csökkentése érdekében. A válaszadók negyede mondta azt, hogy kénytelen kölcsönkérni vagy hitelt felvenni, hogy ki tudja fizetni a fűtésszámlákat, 19 százalékuk gyakran kerül ilyen helyzetbe.

A felmérés szerint a magyar tulajdonosok nagy része a háztartás kényelmét helyezi előtérbe a költség-csökkentéssel szemben, és csak 22 százalékuk volt azon az állásponton, hogy inkább csökkentik a fűtésszámlájukat, minthogy komfortos hőmérsékletet tartsanak fenn a lakásban.  A kényelmi szempontok és a fűtésszámla közötti egyensúly fenntartását nehezítik az elavult technológiák.

Az egész ház egyidejű fűtése túlzott fűtőanyag felhasználáshoz vezethet, ha a ház teljes egészét vagy egy részét feleslegesen fűtjük, miközben egy termosztát segítségével egyenletes hőmérsékletet is fenn lehetne tartani a nem használt helyiségekben. Ennek ellenére a válaszadók 14 százaléka mondta azt, hogy tudná szabályozni lakása különböző helyiségeinek hőmérsékletét, de nem teszi a bonyolultsága vagy időigényessége miatt.