Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lassan két éve már annak, hogy a hazai üzemanyagárakat leginkább meghatározó Brent olaj ára 100 dollár alá csökkent és közel 20 hónapja kezdődnek hármassal az üzemanyagárak a hazai kutakon. Sőt, az idei év első öt hónapjában - ha nem is sokáig - de 300 forint alá is benéztek az árak, ráadásul minden hónapban kevesebbet kellett fizetni a kutaknál, mint 2015 hasonló időszakában. Ennek köszönhetően az autósok meglepően sokat spóroltak éves bázison a tankolásnál.

A NAV jövedéki statisztikája szerint az első öt hónapban 684,7 millió liter benzin és 1,18 milliárd liter gázolaj fogyott a hazai kutakon. Ez több mint 5 százalékos növekedés 2015 hasonló időszakához képest. Csakhogy tavaly január és május között több mint 357 forintot kellett fizetni a benzinért és 367 forintot a gázolajért, idén pedig 322 és 312 forint volt az átlagár a KSH inflációs statisztikája szerint. Így az első 5 hónapban a benzinért 13,3 a gázolajért pedig 43 milliárddal kellett kevesebbet fizetni, mint tavaly. Ez összesen több mint 56 milliárd forintos spórolás éves bázison.

Még megdöbbentőbb összeg jön ki, az idei fogyasztási adatokat az előző évi árakkal szorozva. Ekkor ugyanis 89,5 milliárd forinttal kellett volna többet fizetni az üzemanyag-fogyasztásért. Vagyis az olajárcsökkenés második lépcsője ennyit "hagyott" a magyar autósoknál (leszámítva a külföldiek tankolását), amely már kiskereskedelmi léptékben is jelentős összeg. Az üzemanyag-fogyasztás ugyanis csak részben függ az aktuális árszinttől, azt meghatározza a gazdaság teljesítménye a reálbérek szintje is. Mivel mind a két tényező előjele pozitív, a fogyasztás aligha lett volna kevesebb tavalyi árakon.

Forrás: Napi.hu, NAV, KSH

Hogy ez az összeg az év további részében mennyivel emelkedik, az most a Brexit miatt még bizonytalanabb lett, mint korábban. A Brent olaj ár csökkent ugyan azonban a dollár árfolyama a pénteki 277 forintról 287 forintra nőtt, amely az üzemanyag-drágulás irányába hat. Ha azonban a piacok megnyugszanak, akkor év végére akár a 200 milliárd forintot is elérheti az üzemanyagon megspórolt pénz mennyisége.