Decemberben a magyar lakosság 12 százaléka gondolta jónak hazánk gazdasági teljesítményét, ami 7 százalékpontos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest. A magyarok gazdasági hangulata tavaly tavasszal javult, nagyrészt a rezsicsökkentésnek köszönhetően. 2013 második felében stagnált az elégedettek aránya, mindvégig 10 százalék felett maradt.

Örömre azonban sok okunk nincs, hiszen Magyarország ezzel a 21. helyet foglalja el a 24 országot felölelő rangsorban. Ráadásul a 12 százalékos arány jelentős mértékben elmarad a többi állam 37 százalékos átlagától - ez a válság előtt egyébként még 55 százalék volt.

Forrás: Ipsos

Az elmúlt egy évben különösen a svédek lettek optimisták, de a britek, a németek és a belgák körében is jóval többen látják növekvő pályán nemzetgazdaságukat, mit tavaly. Svédország polgárainak nagy többsége 77 százaléka jónak minősíti hazája teljesítményét, őket csak - hagyományosan, a felmérés kezdete óta - a szaúdiak előzik meg (ahol ez az arány 80 százalékos). A világrangsorban harmadikok a németek, körükben 73 százalékuk értékeli a gazdasági eredményeket magas színvonalúnak.

Tavaly a legnagyobb hangulati romlás a latin-amerikai polgárok körében volt - 42 százalékról 25 százalékra csökkent a gazdaságot kedvezően minősítők aránya. Világszerte a brazilok véleménye változott a legtöbbet, sokkal rosszabbá vált hazájuk gazdasági produktumának megítélését: egy évvel ezelőtt még a többség (55 százalék) jónak értékelte azt, most csak egyharmadnyian tekintik sikeresnek.