Megdöbbentő adatot közölt Pintér Sándor

Az önkormányzati vállalatok adóssága több mint 1000 milliárd forint, miközben a teljes önkormányzati rendszer működtetésére 781 milliárd forint jut - mondta Pintér Sándor belügyminiszter az önkormányzatok ellenőrzésének tapasztalatairól, a jó gyakorlatokról szervezett pénteki, budapesti szemináriumon.
MTI, 2014. december 12. péntek, 11:01
Fotó: Napi.hu

Pintér Sándor az önkormányzati rendszerről szóló nyitó előadásában emlékeztetett: 2078 önkormányzat adósságát vállalta át az állam a közelmúltban, 1368 milliárd forint értékben, és akkor abban bíztak, hogy sikerült megállítani az önkormányzatok eladósodását.

Ebben tévedtek - mondta -, az önkormányzatok ugyanis, ha magukat nem tudják, akkor eladósítják vállalataikat. A 100 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő vállalatoknál 620 milliárd forint, a 10-50 százalék közötti önkormányzati tulajdonú vállalatoknál pedig 382 milliárd forint adósság halmozódott fel, azaz 1002 milliárd forintos "kétes hiány" van az önkormányzati vállalatoknál. Az önkormányzatok állami támogatására 781 milliárd forintot szánt az állam, ebből működtetik a teljes önkormányzati rendszert - emlékeztetett.

Jelezte: meg kell vizsgálni, képesek-e az önkormányzati vállalatok kigazdálkodni ezt az összeget, hogy ne megint az államnak kelljen helytállnia, kisegítenie az önkormányzatokat.

A miniszter kiemelte: gyakran nem jelenik meg az önkormányzatok gondolkodásában az a felelősség, az a tudat, hogy a közt szolgálják, a köz pénzével kell gazdálkodniuk még akkor is, ha az államtól kapják. Az önkormányzatoknak a jó gazda gondosságával kell eljárniuk, és szükséges a belső kontrollrendszerük kiépítése is - hívta fel a figyelmet.

A belügyminiszter beszélt arról is, hogy az önkormányzati vezetők, a polgármesterek, a képviselők vannak leginkább kitéve a korrupció kísértésének. Az önkormányzati vezetőknek nagyon nehéz nemet mondaniuk, mivel nemcsak anyagiakról van szó, hanem barátságokról, együttélésről, arról a kapcsolatrendszerről, amelyben élnek, "de tudniuk kell, hogy mindig a nem a helyes válasz" - fogalmazott.

Pintér Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy költségvetésük tervezésekor az önkormányzatoknak figyelembe kell venniük saját lehetőségeiket, mert a tárca tapasztalatai szerint sokan eleve túlköltekezésre terveznek, és abban bíznak, majd az állam kisegíti őket.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke előadásában elismerte, hogy az önkormányzati vezetők nehéz helyzetben vannak, amikor saját vállalataikkal tárgyalnak, mivel a vállalati szféra támogatást kijáró, lobbista rendszerré vált, a vállalatok többsége a segélyezésre szocializálódott. Az ÁSZ-elnök azonban azt tanácsolta az önkormányzati vezetőknek, hogy saját belső ellenőrzési rendszerüket terjesszék ki vállalataikra is.

Felelős tulajdonosi joggyakorlásra van szükség - mondta. Ehhez pedig érdemi, rendszeres kontroll, beszámoltatás, belső ellenőrzés, valamint megfelelő felügyelet és ellenőrzés szükséges. Nem lehet megfeledkezni a megfelelő önköltségszámításokról, a megalapozott árképzésről, a források ehhez igazított biztosításáról, mert csak ezek után várható szabályszerű működés, fenntartható és színvonalas közszolgáltatás - emelte ki.

Az önkormányzati vezetőknek, polgármestereknek, jegyzőknek szóló szemináriumon egyebek mellett a korrupció veszélyeiről készített integritásfelmérés, a törvényességi felügyeleti ellenőrzés és a feladatfinanszírozás tapasztalatairól és a számvevőszéki munka önkormányzati hasznosulásáról tartanak előadásokat az ÁSZ munkatársai és államtitkárok.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Janulusz, 2014.12.12 19:23

Kérem szépen ebben a nagy államosított Fideszkommunizmusban újból a legfőbb érték az ember. Főleg ha van mit elvenni tőle. Nyugdíj alaptól kezdve , üzlete, takarékszövetkezeti pénze, stb. Lassan már egyeseknek az élete maradt. Nos az sem probléma. A szociális temetés majd betakarja. Éljen Mészáros Lőrinc és a minálnok élcsapata.Viszont a rabközmunka az szabaddá tesz !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trambulin, 2014.12.12 18:35

@unortodox: Téged kellene bezárni egy netnélküli intézetbe és normálisan kezelni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tacitus, 2014.12.12 18:23

Csak nem megint vmit elk..tak, nem kicsit, nagyot!

Ez mind Fideszes vezetésű önk, készbe fogva a kormánnyal. 1000 mlrd itt, 200 a kórházoknál, és ki tudja mennyi MAV, BKK, BKV-nél, stb. Közben matolcsy elteszi még 350 milrd ?
mint zemberekről huzzák le.

Nem bicska a zsebben, hanem a Prágai példa 1618-tól, bár a Várban magasabbak az ablakok, ha addig ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2014.12.12 18:05

Tombol a korrupt, pénzéhes, pazarló, felesleges és bürokratikus államaparátus. Elqurtak 1000 milliárdot, az âllam kifizette, utánna megint elqurtak ugyanennyit. Az ember esze áll meg. Minek nekünk 3200 önkormányzat és a benne levö naplopó csürhe? Kirúgni mind, elektronikus, digitális államot bevezetni! Takarodjanak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.12.12 15:45

Már majdnem újra lett termelve a 2006-2010 között főleg fidesznyik polgármesterek által felvett deizahitelek nagysága... élen lázár Hódmezővásárhelyével, kósa Debrecenjével, rogán V. kerületével.

Rezsicsökkentéssel már elérték, hogy júliusban 100.000.000 Ft-tal már meg kellett támogatni az extraprofitot termelő kéményseprést, mert csődbe akart menni.

frici, lauda, unorti, ördög, 606 értelmes kommentet nem képes ilyesmihez fűzni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html