Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kedden még arról tájékoztatott az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), kicsi az esélye, hogy embert elbírós, sportolásra alkalmas jég alakuljon a tófelszínén. A Balaton vize napközben ugyanis 0 foknál valamivel még melegebb volt, és a szél folyamatosan felkavarta. Ahhoz biztosan nem lesz elég hosszan tartó hideg, hogy a múlt évihez hasonló, biztonságos, összefüggő jégtakaró alakuljon ki a Balatonon, de a part menti részeken, öblökben hízni fog a jég, és a nyílt vízen is megjelenhet a következő napokban. Azt jósolták, hogy ha a táblák összeállnak, a jég felszíne akkor is várhatóan rücskös, töredezett lesz.

A várakozásoknak megfelelően valóban ilyen jégfelület alakult ki a tavon. Az OMSZ honlapján megjelent cikkben be is mutatták, hogy pontosan mi történt.

A hosszan tartó hideg ellenére az erős szélben a Balaton keleti medencéjében kedd estig még nem tudott kialakulni összefüggő jég. Viszont a folyamatos lehűlés mellett erős volt a szél, amely hullámzást keltett. Ez egészen 2 méteres mélységig közel 0 fokig hűtötte le a vizet. A vízben megjelenő jégcsírák viszkózussá tették a vízfelszínt. (Ez ahhoz hasonlítható mintha fokozatosan olvadna fel a jégkasa a pohárban, a víznél sűrűbb, de híg jégmassza lenne.)

Ezt követően az OMSZ szerint a part közelében a rövidebb hullámok legyengültek és a hosszabb vízhullámok váltak meghatározókká. A késő esti órákban (18-20 óra körül) kialakult egy, a darabos-kockás jégrészek összetorlódásából keletkező jégpad, amely lassan délnyugatra sodródott.

Ennek északkeleti - szél felőli - oldalán a hullámok rásodorták a vizet a jégre, amely ott azonnal megfagyott, és a jégpad - továbbra is délnyugatra sodródva - egyre szélesebb lett. Ugyanakkor a jégpad szél alatti, nyugati oldalán lecsökkent a hullámzás, így gyorsan megindulhatott a fagyás. A déli parthoz érve végül a jégpad megrekedt és ezzel a Siófok közeli szabad vízfelület is végleg eltűnt A kialakult jégfelületen jól látható, hogy a táblás jégbe belefagytak a korábban kialakult jégdarabok - írják a cikkben.

A sokéves február végi átlagnál egyébként jóval hidegebb van - ennek okait részletesen bemutatta a Napi.hu, ebben a cikkben.

A kép forrása: MTI Fotó/Jánossy Gergely.