Megdöbbentő számok a magyar nyugdíjasokról

Nagy különbség van a legmagasabb és a legalacsonyabb összegű ellátásban részesülő nyugdíjasok jövedelme között - derül ki egy parlamenti írásbeli válaszból.
Szász Péter, 2017. február 21. kedd, 11:54
Fotó: Unsplash

Tavaly az alsó jövedelmi kategóriába tartózó tíz százalék nyugellátása és a felső 10 százalék ellátása között 163 195 forint volt a különbség, vagyis ennyivel kaptak többet a "jómódú" nyugdíjasok - derült ki Rétvári Bence írásbeli válaszából, amelyet Lukács Zoltán MSZP-s képviselőnek adott.

Eközben a munkajövedelmeknél az alsó és a felső 10 százalék között 452 ezer volt a különbség (hogy ez bruttó vagy nettó bér-e az nem derül ki a válaszból).

Egy évvel korábban, vagyis 2015-ben a nyugellátások a GDP 8,9 százalékát tették ki. Ebből a korhatárt betöltött és legalább 20 év szolgálati idővel rendelkező emberek ellátása a GDP 6,8 százalékát emésztette fel.

Emellett jut pénz a közgyógyellátásra is, 2017-ben erre 5,6 milliárdot irányoztak elő. Ápolási díjra 25,4 milliárd jut, míg a fogyatékossági támogatás költségei 21 milliárdra rúghatnak.

Olvassa el a szlovák nyugdíjemelésről szóló cikkünket!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lenolajkence, 2017.02.21 12:25

Vannak olyan nyugdíjasaink, akik 1 napot nem dolgoztak (illetve járulékot nem fizettek) az életben. Ők pl. házastársi jogon kapják a nyugdíjat. Miért is? Aki meg több, mint 45 évet végigdolgozott, alig kap tőle többet!!!
Más: Nem akar a kormány semmit sem tenni annak érdekében, hogy az Ukrajnában élők, fals magyar címre bejelentkeznek, és kapják a nagy nyugdíjat. Sajnos nekik nem elég 100-150 ezer, nagyon sokan hamis igazolással jönnek, hogy ők kft. vezetők voltak stb, és így 200 ezer feletti nyugdíjat kapnak. Igaz ők nem élnek Mo.-n, de van aki átveszi azt a postától megbízás címén, és a sáp leemelése után odaadja azt az ukránnak. Itt nem ezrekről van szó, hanem tizezrekről. Érthetetlen, hogy ez nem bántja az emberek szemét????
Továbbá hogy mehetnek el a nők 40 év után, mikor jóval tovább élnek, a munkahelyen sem dolgoztak, mert gyesen voltak 3-6 évet. Ha sok a pénze az országnak persze, rendeben van, egyébként megérdemlik, de ha nincs pénz, nehogy már azért én dolgozzak majd 70 éves koromig, (amit meg sem érek), hogy ők elmehessenek 57-58 évesen..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2017.02.21 12:07

"Nagy különbség van a legmagasabb és a legalacsonyabb összegű ellátásban részesülő nyugdíjasok jövedelme között"

Ez a különbség természetes és igazságos! Miért kapjon ugyanannyit, akinek éppen van 20 ledolgozott éve minimálbéren és az, aki folyamatosan lehúzott munkában 45 évet és ezalatt sikerült az átlag feletti jövedelmet szereznie(és ezután fizette az adót és a járulékokat!)?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html