Megdöbbentő változás a nukleáris energiánál

Egyenlőségjelet tett az atomenergia és a szénerőművek közé az Európai Parlament (EP), és kötelezi a tagországokat az energiaszegénység kezelésére. Az EP elfogadta az energiaunió új szabályozására vonatkozó, közös energiapolitika kialakításával foglalkozó csomagot.
Szabó M. István, 2018. november 13. kedd, 17:12
Fotó: Napi.hu

Az energiahatékonyság-, a megújuló energiák- és az energiaunió új szabályozására vonatkozó, közös energiapolitika kialakításával foglalkozó csomag keddi elfogadásával az EP új vágányra állítja a tagországok energiastratégiáit. A döntés nem előzmény nélküli, mivel a 2016-ban kezdett munkának az egyik fő eredménye, hogy az Európai Bizottság tiszta energia csomagjában a korábbi 27 százalékról 32 százalékra emelte a 2030-ig elérendő megújuló energiás részarányt. Ugyanez az 5 százalékos plusz került be a 32,5 százalékra emelt energiahatékonysági irányszámokba is. (Ezek az ambíciózus vállalások az összeurópai szintekre vonatkoznak, a tagállami vállalások kimondására viszont nem kerül sor.)

Az energiauniós csomag megújulókról szóló része, hogy bevezetésre került a "szennyező energiaforrások" fogalma, mely alapvetően a szénenergia kezeléséről szól, de a fosszilis- és nukleáris tüzelőanyagok közé is kitette az egyenlőségjelet. Abban az értelemben, hogy meg kell szüntetni minden olyan intézkedést vagy energiatámogatást, amely közvetve vagy közvetlenül előnyt biztosít a szennyező energiaforrások számára. Azt azonban látni kell - mondta Jávor Benedek,  az Együtt-PM EP képviselője a Napi.hu-nak, hogy az Euratom szerződés miatt az atomenergia Európában egyelőre különös státusban van, így a fókusz egyelőre a szénerőművek állami dotálásának felszámolására került.

Az uniós direktíváknak be kell épülniük a tagállamok jogrendjébe, így a mai döntések biztosan hatással lesznek Magyarország energiastratégiájára is - tette hozzá a politikus. Így az energiaszegénység felszámolása érdekében is kormányzati lépésekre lesz szükség, mivel a csomagnak fontos része, hogy az uniós szinten 50-120 millió embert érintő jelenséget kezelni kell. Vagyis a tagállamokban kötelező lesz az energiaszegénységben szenvedő háztartásokat felmérni, illetve lépéseket tenni azok rendezésére. Jávor szerint ez Magyarországon egyet jelent az energiahatékonysági programok magasabb szintű támogatásával.

Ha a Tanács is hivatalosan elfogadja a csomagot, az új szabályok megjelennek az Európai Unió Hivatalos Lapjában, majd 20 nappal a publikációt követően életbe lépnek. Az energiaunió irányításával kapcsolatos jogszabályt minden tagállamban közvetlenül alkalmazni kell, míg a két irányelv nemzeti jogrendbe való átültetésére másfél év áll a tagállamok rendelkezésére - áll az EP közleményében. 2019. december 31-ig minden tagállamnak össze kell állítania egy 10 évre szóló, nemzeti célértékeket, hozzájárulásokat, szakpolitikát és intézkedéseket tartalmazó, integrált nemzeti energia- és éghajlattervezet, amelyet tízévente frissíteni kell.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Drankery, 2018.11.14 09:32

Kedves Napi.hu! Az Európai Parlamentnek nincs döntséhozó jogköre, nem csinálhat semmit kb, csak javaslatokat tehet, ez az egész cikk nem jelent semmit. Mellesleg az ENSZ pont most adott ki anyagot arról, hogy kell az atomenergia, mint azt egy újságírónak illene tudnia és a cikkébe leírni, bár mind jól tudjuk, hogy nálatok újságíró még elvétve sem dolgozik, csak firkászok
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.11.13 21:33

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html