Megdobhatja a lakásárakat a dugódíj

A lakáspiac általános stabilizálódása után az átlagosnál drágább lakások áremelkedése várható a dugódíj bevezetése után a budapesti belső kerületekben. Kérdéses azonban, mi vár a zónán kívüliekre, főleg a zónahatár közelében fekvő ingatlanok esetében. Ami bizonyos: új egyensúlyi helyzetet alakul majd ki az övezeten belüli városrészek és kívül maradtak között.
NAPI, 2012. július 3. kedd, 12:12
Fotó: Napi.hu

Bár a dugódíj végleges feltételeiről szeptember előtt nem várható döntés, továbbra is az egyik legvalószínűbb változat a pesti külső körutak és a budai körút által határolt védett zóna kialakítása. A budapesti lakosság 18, míg a budapesti lakásállomány 20-25 százaléka kerülhet a tervezett behajtási övezeteken belülre, amennyiben ősszel a főváros közgyűlése a legismertebb verzió mellett dönt majd. Sokakat érintő kérdés tehát, hogy lehet-e érezhető hatása a budapesti behajtási díj bevezetésének a lakáspiacra, amelynek kilátásait a BDO Magyarország elemezte.

A terv szerint öt budapesti kerület teljes mértékben, öt (vagy hat) további pedig részlegesen az övezet területére fog esni. Ezekkel a paraméterekkel Budapest a már működő behajtási zónákkal rendelkező európai városok között előkelő helyet vív ki magának az övezeten belül élő lakosság számarányát tekintve.

Az értékesebb ingatlanoknál az értéknövelő tényezők, a rosszabbaknál a hátrányok lehetnek meghatározóbbak

A BDO Magyarország a dugódíj bevezetését követően a zónán belüli városrészekben az átlagosnál drágább lakások árának emelkedését várja. "Az elérhető előnyök dominanciája inkább a magasabb értékű, illetve magasabb presztízsértékű lakásoknál valószínűsíthető, ugyanakkor a a teljes állomány több mint kétharmadát képviselő közép- és alsó kategóriás lakások esetében előfordulhat, hogy a hátrányok érvényesülnek erőteljesebben. Összességében arra számítunk, hogy a behajtási övezetben található lakások összértéke az ingatlanpiaci stabilizációt követően hamarabb és nagyobb mértékben indul növekedésnek, mint az övezeten kívüli ingatlanok értéke." - fejtette ki Rábai György, a BDO ingatlan-tanácsadási üzletágának partnere.

Értéknövelő tényezőkÉrtékcsökkentő tényezők
csökkenő szmog és zajtömegközlekedés zsúfoltsága nő
javuló parkolási helyzetnövekvő építkezési költségek
növekvő gyalogos övezetek lehetőségeövezetből kijutás nehezedik (peremforgalom)


Leértékelődhetnek a zónahatár közelében fekvő ingatlanok

A zónán kívüli ingatlanok esetében a behajtási övezet által élvezett előnyök már hátrányként jelentkeznek: növekedhet a szmog, a zaj, nehezebb lesz parkolóhelyet találni. A fizetős és szabad zóna találkozási vonalában változhat leginkább az ingatlanpiac jelenlegi egyensúlya. E lakóövezetek között számos nagy laksűrűségű társasházas területet találhatunk, mint például a Kelenföldi lakótelepet, a Fehérvári úti/Lágymányosi lakótelepet, a Petneházy utca környéki lakóövezeteket, vagy a Vörösvári út környéki lakótelepeket, amelyek az elemzők szerint várhatóan kisebb-nagyobb mértékben leértékelődnek majd.

A válság miatt nehéz tisztán látni

A soktényezős rendszer miatt nehezen vonható le egyértelmű végkövetkeztetés a lakáspiacra vonatkozóan, és ebben a külföldi tapasztalatok sem sokat segítenek. A behajtási övezetekkel rendelkező európai városok a díjfizetési rendszereiket stabil gazdasági helyzetben vezették be, amikor a helyi ingatlanpiacok érett, kiforrott állapotban voltak. "A budapesti bevezetés tervezett időpontjában még nagy eséllyel erőteljesen érvényesülnek a gazdasági válság és egyúttal az ingatlanpiac válság hatásai is,amely növeli annak a kockázatát, hogy az érintett lakások piacán az új egyensúlyi helyzet stabilizálódására még hosszú évekig várni kell, addig akár további árcsökkenés is bekövetkezhet - hangsúlyozta Rábai György.

Árcsökkenés: csak a gazdag vevőnek jó
Bár a csökkenő árakból a most lakást vásárolni kívánó, fizetőképes vevők erőteljesen profitálhatnak, a BDO Magyarország szerint az árak zuhanása inkább kedvezőtlen, mint kedvező helyzetet teremt. A csökkenő árakkal együtt csökken a minőségi kereslet,  csökkenő állami illetékbevételek jelentkeznek az értékesítések után, csökkenő lakásfelújítási kedv alakul ki (drágább a felújítás a lakás árához képest),  a lakáshitelek mögött álló ingatlanfedezetek csökkennek. Emelkedő áraknál ennek fordítottja tapasztalható, illetve nő a lakás, mint megtakarítási forma biztonsága és értékállósága, és a bérlakáspiac is növekedhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gewinner62, 2012.07.04 19:57

@Borisz1106:
sok az nagyon....százas körül ki lehetne az átlagot hozni...nem lesz majd 100%-os árrés---a véleményem-mai maygar átlag fizuhoz az dukálna!

de egyébként sem látom a nagy válságot...pár százalékos esés az nem esés.konkluzió-magas áron is van vevő---tehát csak sírás-rívás van...de tele a zseb!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tamas970, 2012.07.04 17:19

@anya111: ha egyáltalán emelkedni fog. Az árat a kereslet-kínálat határozza meg (és ezen a szinten már az se számít, mennyibe kerül felhúzni, mennyi devizahiteles adta el áron alul a lakását, csakhogy végtörleszteni tudjon?) Ha senki nem akar majd odaköltözni, adják azokat a 250k/nm lakásokat olcsóbban is. hogy miért ne költözzön oda az ember? Pl azért, mert dugódíjas övezetben van, és külön fizetni kell az odaautózásért...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2012.07.04 16:55

@gewinner62: 100 k/m2 nettó-ból nem hozol ki egy új lakást még ha a telek ingyen van is! Minimum 200-250 nettó k/m2 - és az közel sem luxus!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gewinner62, 2012.07.04 15:06

Látva az árakat-nevethetnékem támad--hol itt a válság?spanyol-portugál usa...az árak lfeleződtek-sőt harmadolódtak....itt meg...vicc.....ha majd panel lesz szép-felújított 60-80 eezr az újépítésű max 100k /m2....akkor hiszem,hogy a sírás-rívás reális alapokon nyugszik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

anya111, 2012.07.04 13:59

Hibás az elemzés és becsapja az olvasókat, mert azt hiszik az tulajdonosok, hogy a bevezetés után azonnal emelekedik a lakásuk ára. 5-8 évig nem fog emelkedni, mert még tart a vevő oldali kómás állapot, amit a gazdasági válság okozott.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html