Megdobják egy rakás pénzzel a magyar kórházakat

Kormánydöntés szerint hatvanmilliárdot kapnak a kórházak, ebből 45 milliárdot fordíthatnak a szeptember 30-ig 30 napon túl lejárt adósságok rendezésére, további 15 milliárdot pedig megpályázhatnak a működés hatékonyságát növelő programokkal. További 10 milliárd forint jut a gyógyító-megelőző kasszába - jelentette be Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.
Szepesi Anita, 2016. november 17. csütörtök, 10:25
Fotó: Napi.hu

Az egészségügybe a mostani plusz 70 milliárd forinttal együtt összesen 151 milliárd forinttal több jut 2016-ban, mint az eredetileg tervezett  - tette hozzá az államtitkár, megjegyezve, hogy ez a GDP fél százaléka.

Az adósságrendezésre szánt 45 milliárd forintot az Országos Egészségbiztosítási Pénztár automatikusan utalja az intézményeknek november 30-ig.  Ezzel a szeptember 30-án fennálló, 30 napon túl lejárt kórházi tartozásállomány eltűnik, a Magyar Államkincstár szeptember végi kimutatása szerint ugyanis a 30 napon túl lejárt tartozásállomány 45 milliárd forint volt  -  mondta az államtitkár.

A hatékonyságnövelő pályázatokról december 9-én dönt a miniszter, a gyógyító-megelőzőkasszába karácsony előtt, december 20-ig kerül a pénz.

A pályázati feltételek jövő hétfőtől lesznek elérhető az Állami Egészségügyi Ellátó Központ honlapján. Minden intézmény egy csomaggal pályázhat, de abban több programot sorolhatnak fel, összeghatár nélkül.

HOZZÁSZÓLÁSOK