Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jegybank elnökének kiegészítő összegzése szerint az MNB elérte az árstabilitást, a pénzügyi stabilitást és eredményesen támogatta a kormány gazdaságpolitikáját. Matolcsy György a költségvetési egyensúly támogatásáról szólva kiemelte, 2013-hoz képest 2018-ban 800 milliárd forinttal kisebb volt az államadósság utáni kamatfizetés.

Az MNB számításai szerint a tavalyi, 5 százalék fölötti gazdasági növekedésnek mintegy felét tudta a jegybank a programjaival támogatni. Ezzel összefüggésben támogatták a foglalkoztatás bővülését és a munkanélküliség csökkentését, valamint a kormány versenyképességi fordulatot célzó munkáját - írja az MTI.

A jegybank tavaly is laza monetáris politikát folytatott, hagyományos és nem hagyományos eszközök fúziójával érték el az eredményeket. A jegybankot kreatív és innovatív működés jellemzi, de konzervatív értékrend és felfogás alapján - értékelt.

A hazai infláció 2,8 százalék volt 2018-ban. Az MNB elnöke hangsúlyozta, hogy nagyon fontos, ritka eredmény a jegybankok világában, ha elérik a kitűzött inflációs célt. Az idei inflációról szólva elmondta: szintén a célsávon belül, 3,3 százalékos szint körül alakul.

Az elnök beszámolója szerint az MNB 2013 óta minden évben nyereségesen gazdálkodik, nincs nyereségcélja, de tavaly 47,8 milliárd forintos eredményt értek el. Hozzátette, idén várhatóan 100 milliárd forint körül lehet az eredmény.

Matolcsy György jelezte, hogy 2017 óta változik az eredmény összetétele, csökken az árfolyamnyereség és nő a kamateredmény részaránya. Kiemelte azt is, hogy sikeres az önfinanszírozási program, aminek célja, hogy a magyar államadósság finanszírozásában csökkentsék a külső és növeljék a belső finanszírozás arányát. A devizaadósság részaránya 50 százalék felettiről 20 százalék alá csökkent, és ez a jegybank elnöke szerint tovább csökkenthető.

"A megoldás az országon belül van"

A jegybank elnöke ismertette: az MNB valamennyi, nem hagyományos programjának eredményeképpen Magyarország hat év alatt, 2013-18 között mintegy 10 ezer 200 milliárd forinttal javította pénzügyi pozícióját belső forrásból. Ez majdnem pontosan annyi, mint amennyit az ország 2014-2020 között kapott, illetve kap az Európai Uniótól.

Ez bizonyítja azt a politikai, gazdaságpolitikai filozófiát, hogy a megoldás belül van - fogalmazott Matolcsy György. Kiemelte azt is, hogy újraindították a jegybank növekedési hitelprogramját, 1000 milliárd forintos keretösszeggel támogatják a mikro-, kis- és középvállalkozások hitelállományának bővítését.

Magyarország egyensúlyi fordulat után növekedési fordulatot hajtott végre, és úton van egy versenyképességi fordulat felé. Ha ezt sikerül végrehajtani, akkor képes lesz nemzeti célját elérni, felzárkózni a fejlett nyugat-európai országokhoz, a fejlett eurózóna-tagállamokhoz a következő 10-15 évben - fejtette ki az MNB elnöke.