Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az államtitkár kiemelte, hogy a magyarországi adatokat felfelé korrigálta az IMF, a világ egészében ugyanakkor a korábbinál kissé pesszimistábban látja a jövőt. A kedvező magyar adatok okai között Banai Péter Benő megemlítette a strukturális átalakításokat, a munkaerő-piaci lépéseket, valamint az államháztartási konszolidációs lépéseket.

Nemzetközi összehasonlításban is pozitív a hazai eredmény, az IMF az idei év kapcsán a régióból Lengyelországot és Magyarországot emelte ki - közölte.

Az európai uniós átlaghoz képest nagyobb növekedéssel számol a kormány - hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette ugyanakkor, a távoli jövőt tekintve negatívabb tényező, hogy a külső környezet kevésbé jól alakulhat.
A magyar gazdaság tartós, érdemi növekedésének az is előfeltétele, hogy a világgazdaság, illetve az Európai Unió egészében a mostaninál nagyobb növekedés legyen - jelentette ki.

A magyar gazdaság nyitott, a külső megrendelésektől, az export volumenétől is függ, hogyan tud bővülni. A kormányzatnak mindent meg kell tennie a minél nagyobb növekedés elérése érdekében, de a hosszú távú, tartósan magas növekedéshez az is szükséges, hogy Európa szintén megtalálja a megoldásokat a jelenlegi problémákra - fogalmazott Banai Péter Benő.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: a tárca fontosnak tartja, hogy a magyar nemzetgazdaság idei és jövő évi fejlődésének várható eredményei tekintetében az IMF előrejelzése alapvetően igazodik a kormány várakozásaihoz, és alátámasztja a kormányzati prognózisokat.