A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kiemelten kezeli, küldetésének tekinti a korrupció elleni fellépést. A közszféra korrupciós kockázatait feltérképező Integritás projekt keretében folyamatosan figyeljük és értékeljük a korrupciós kockázatok változását − válaszolta lapunk kérdésére a számvevőszék. A projekt keretében tavaly már második alkalommal mérték fel a közszféra korrupciós kockázatait, a válaszadásra hatezer, a több mint 14 ezer közül kiválasztott közintézmény kapott felkérést.

Elkészült a két felmérés tapasztalatainak kiértékelése is, amelynek alapján néhány apróbb változtatást hajtanak végre, ez az informatikai rendszer továbbfejlesztését is igényli. Az erre vonatkozó szerződés megkötése most zajlik. A tervek szerint májusban küldik ki a 2013-as kérdőíveket a költségvetési intézményekhez. Idén is készül összefoglaló tanulmány az eredményekről. A kérdőív megválaszolását a következő öt évben vállaló intézmények az eredményekről a nyilvános tanulmánynál részletesebb, de anonim adatokat tartalmazó összeállítást is kapnak, amely alkalmas lehet saját eredményeik összevetésére más hasonló profilú intézmények eredményeivel. Az ÁSZ közösségi oldalt (fórumot) alakít ki ezen intézmények számára az integritással kapcsolatos tapasztalatcserére. A számvevők a felmérés eredményeit kockázatelemzési és ellenőrzési módszertanuk fejlesztésénél is hasznosítják.

Az EU 286,5 millió forintos támogatásából megvalósuló felméréssorozat hét éven át tart. Az Integritás projekt egyfajta kultúraváltó programként az úgynevezett integritás alapú megközelítést próbálja Magyarországon meghonosítani, értékközpontú szervezeti működést vezetve be, a korrupció ellen megelőzéssel küzdve. A cél az, hogy a természetesnek vett egyéni értékek intézményi szinten is érvényesüljenek. Az ÁSZ egy Hollandiában kifejlesztett kockázatértékelési módszertant adaptált Magyarországra.