A szorult helyzetbe került lakáshitelesek védelme érdekében az Országgyűlés szociális bizottsága és a Fidesz is törvényjavaslatokat kér a kormánytól. Az aggódó képviselők még az őszi ülésszak első felében befejeznék a törvényjavaslatok előkészítését.
A szocialisták azt is szeretnék, hogy a banki kódex megalkotásáig a pénzintézetek nem indítanának ilyen eljárásokat. Az ellenzék pedig határozati javaslatban áll ki a pénzügyi követelések szabályozása és átláthatóbbá tétele mellett.

A Fidesz továbbá azt is javasolja, hogy legyen lehetőség arra, hogy az adós maga értékesítse ingatlanát a megfelelő legalább 6 hónapos moratórium kitűzésével, Emellett a hitelfedezetül szolgáló ingatlan értékromlásának esetére is külön szabályzatot dolgozna ki.
Az eladósodottak számáról megoszlanak a vélemények, múlt héten a kormányszóvivő 32 ezer olyan hitelesről beszélt, akik 90 napnál régebben nem törlesztenek.
A Pénzügyminisztérium adatai szerint júniusban és júliusban körülbelül 40 ezer ingatlanra vonatkozó szerződés volt, amelynél három hónapnál régebben törlesztettek utoljára.
Tavaly szeptember óta 3000 végrehajtás történt.