Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ipari termelés fél százalékkal maradt el januárban az előző év azonos időszakának szintjétől - derült ki a KSH szerdán közzétett előzetes számaiból. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index januárban 2,1 százalékkal növekedett.

2011 egészében még 5,4 százalékkal bővült az ipari termelés, bár a havi növekedési ütem a második félévben már 2,8 százalékra mérséklődött. Az eurózónában az év utolsó két negyedében már technikai értelemben vett recesszió volt, azaz két egymást követő negyedévben is alulmúlta a GDP-ütem az előző negyedév teljesítményét.

Az ipari értékesítésnél is látványos volt a különbség. Míg a hazai fronton az eladások már csak mérsékelten tudott csökkenést felmutatni (az első félév mínusz 4,5 százalékáról 5,7 százalékra esett vissza), addig a ipari exportnál ez jóval látványosabb volt (12 százalékról 4,1 százalékra mérséklődött).

Az idei évet elég változóan ítélik meg az üzleti élet bizalmát mérő PMI-k és más indikátorok alapján az üzleti szféra, de még az európai adósságválság ellenére is a második negyedévre jóval bizakodóbban tekintenek a piac szereplői, mint korábban tették. Így nem meglepő a januári gyenge teljesítmény, a fő kérdést a következő hónapok termelési szintjei jelentik majd.

Az idei évben a feldolgozóiparban a szokásosnál nagyobb volumenben indultak hatalmas beruházások (pl. Audi, Opel), és ha beindul a termelés az támogathatja majd a későbbi ütemet, azonban a Nokia bejelentett költözése is érezhető hatást jelent majd.