Az államilag végrehajtott "rezsicsökkentés", ami azon túl, hogy veszteséges működést okozott a közüzemi vállalatoknak, egyúttal rontja az esélyét annak, hogy hatékonyabban használjuk fel az energiát, mert azt a képzetet adja, hogy az állam mesterségesen mindig képes alacsony szinten tartani a közüzemi árakat - mondta el a portálnak Hodola, aki szerint az állami hatósági árakkal beszabályozott energiaárak azt a hamis illúziót keltik a fogyasztókban, hogy a szolgáltatók képesek szinten tartani az árakat, miközben kivéreznek. (Pedig az olcsó piaci árakkal csak is az állami gázkereskedő járt jól.)

A szakértő úgy látja, hogy most már a napelemgyártást nem kellene államilag támogatni: már piacilag önmagától megéri ezek használata. Igaz, ehhez szerinte korábban kellett az, hogy Németország intenzíven támogassa a terjedésüket, mert így a termelési költségek leszorultak.

Ha egy család egy korszerű kazánt szerel fel egy olyan házra, amely rosszul, vagy hiányosan van szigetelve, a kazánon megspórolt energia elvész a rossz szigetelésnél. "Én sokkal inkább a szigetelésre fordítanék először - mintsem fűtéskorszerűsítésre -, mert egy mosógép energiafelhasználása ezekkel összevetve elhanyagolhatónak mondható" - véli Holoda Attila. Szerinte az épületkorszerűsítés támogatásával mindenki jobban járna.

Fosszilis energia: pro és kontra

Nem régiben jelent meg az IMF tanulmánya, hogy a foszilis energiahordozók kitermelését és felhasználását nem feltétlenül kellene már államilag támogatni: a támogatási rendszer megújításának komoly fiskális, jóléti és környezeti hatása lenne. A valutaalap számításai szerint bizonyos adózás utáni támogatások elvonásával 2015-ben világszinten a GDP 3,6 százalékával nőtt volna a kormányok bevétele, a globális szén-dioxid kibocsátás 20 százalékkal esett volna vissza, a légszennyezettség okozta halálozás a felére csökkent volna.

Holoda viszont úgy látja, hogy ez az éremnek csak az egyik oldala: mivel a munkanélküliség 15-20 százalékkal nőtt volna, a munkanélküli segély fedezésére pedig a fenti összeg is kevésnek bizonyult volna. Emellett azzal érvel, hogy arról senki nem tesz említést, hogy például egy 2,5 megawattos szélerőmű építéséhez szükséges durván 350 tonna szénacélhoz ki kell termelni 300 tonna vasércet és 200 tonna szenet, melyek szintén terhelik a környezetet.

A Napi.hu együttműködik az NRGReport.com portállal.