Az északi, északkeleti szelet hajnalban, délelőtt északkeleten élénk, a Zemplén környékén erős lökések kísérik. Az esetlegesen kialakuló zivatarok környezetében átmeneti szélerősödés előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27, 32 fok között, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13, 20 fok között alakulhat.

Az OMSZ arra figyelmeztet, hogy ma az északkeleti megyékben, holnap a Dunántúl északi, illetve középső részében lehet néhol zivatar kialakulására (kis) esély szélerősödés (60-80 km/h) kíséretében.

Hétfőn napos időre számíthatunk többnyire kevés fátyol- és gomolyfelhővel. Csapadék nem valószínű. A délkeleti szelet csak a Dunántúl északi felén kísérik élénk, olykor erős széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 32 fok között alakul.

Az MTI-nek küldött európai időjárás előrejelzés szerint kontinensünk nyugati országaiban egy ciklon és a hozzá kapcsolódó hullámzó frontrendszer alakítja az időjárást. Ennek eredményeként arrafelé több helyen esik az eső, helyenként jelentős, mintegy 10-40 mm csapadék hullott az elmúlt 24 órában.

A csúcshőmérséklet is alacsonyabb, mint másutt: a jellemző maximum 15 és 20 fok között alakul. A frontrendszertől keletre eső tájakat ugyanakkor meleg és száraz levegő tölti ki. A Mediterráneumtól Közép-Európán át egészen a Kelet-európai-síkság északi feléig 25 és 30 fok között változik a csúcsérték. Még a 65. szélességi kör mentén is előfordul 30 fok.

A legmelegebb egyébként a görög szigetvilágban és a Kaszpi-tenger mentén van, ahol helyenként 32, 34 fokot mérnek. A Kárpát-medence időjárását vasárnap estig magassági gerinc, a talajon pedig anticiklon alakítja.