Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság csütörtökön jelezte, hogy a Gazdasági és Pénzügyi Tanács (Ecofin) ülésén a Tanács várhatóan ajánlásokat fog kiadni a költségvetési célhoz vezető kiigazítási pályától való jelentős eltérést illetően Magyarország és Románia számára. Az Ecofin Tanács ezen túlmenően országspecifikus ajánlásokat is kibocsát a tagállamok gazdasági és szociális politikáira vonatkozóan a 2018. évi európai szemeszter keretében.

Az Európai Unió Tanácsa ennek megfelelően pénteken kiadott ajánlásában jelentős költségvetési korrekciót szorgalmazott annak érdekében, hogy Magyarország folytassa a strukturális hiány kiigazítását.

A tanács - az Európai Bizottság tavaszi gazdasági előrejelzésére és a 2017-es költségvetési adatokra alapozva - megállapította, hogy

  • 2017-ben a magyar kormány kiadásainak növekedése jelentősen meghaladta a tanács által 2016 júliusában megállapított referenciaértéket;
  • illetve, hogy a magyar strukturális hiány 3,1 százalékra emelkedett, ami a GDP arányában 1,6 százalékpontos eltérést mutat a GDP 1,5 százalékos középtávó költségvetési célkitűzéstől (MTO).

A tanács szerint mindkét érték jelentős költségvetési eltérést jelez, ezért a testület azt javasolja, hogy az elsődleges államháztartási kiadások nettó nominális növekedése 2018-ban ne haladja meg a 2,8 százalékot, ami a GDP 1 százalékát kitevő - 350 milliárd forintnak megfelelő - éves strukturális kiigazításnak felel meg. Ez állítaná a tanácsa szerint Magyarországot vissza a középtávú költségvetési cél eléréséhez vezető megfelelő korrekciós pályára.

A tanács szerint Magyarországnak bármilyen rendkívüli bevételét a hiány csökkentésére kellene fordítania, illetve a költségvetési konszolidációs intézkedéseknek tartós javulást kell biztosítaniuk.

A határozat szerint Magyarországnak október 15-ig kell jelentésben beszámolnia az ajánlásokra válaszul hozott intézkedésekről.

Magyarország kifogásol

Az országspecifikus ajánlásokat illetően Magyarország külön nyilatkozatot fűzött az ajánlásokhoz - derült ki a Pénzügyminisztérium lapunknak is megküldött közleményéből. Varga Mihály tárcavezető szerint bár vannak pontok, amelyek kikerültek az ajánlásokból, "az idei ajánlások szövegének tervezetében továbbra is találhatók problémás megállapítások."

Magyarország kifogásolja az ügyészség tevékenységével kapcsolatos megállapításokat, mivel azok túlmutatnak a tagországok gazdaságpolitikájának összehangolására és az EU előtt álló gazdasági kihívások kezelésére szolgáló európai szemeszter eredeti keretein, és nemzeti hatáskört érintenek.

A PM közleménye szerint tiszteletben kell tartani a magyar kormány azon döntését, hogy Magyarország nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez, ezt a kérdést nemzeti hatáskörnek tekinti, amelybe bármilyen brüsszeli beavatkozás a nemzeti szuverenitást sérti. Ezért az ügyészségre vonatkozó ajánlás kapcsán külön nyilatkozatot tett a magyar kormány az Ecofin ülésén - jelezte a miniszter a közlemény szerint.

Az ülést megelőző munkareggelin az Európai Bizottság által javasolt uniós bevételi forrásokról volt szó. Ezzel kapcsolatban a magyar álláspont az, hogy

a mostani brüsszeli költségvetési javaslat politikai előterjesztés, bevándorláspárti költségvetési javaslat, amely nem szolgálja az európai közösség, sem Magyarország érdekét. A javasolt források a kevésbé fejlett tagállamok számára arányaiban nagyobb mértékű befizetést jelentenének, így nincsenek összhangban az uniós alapszerződéssel

- áll a közleményben.

Képünk forrása: Shutterstock