Holnap (május 15.) az előrejelzés szerint a 24 óra alatt leeső csapadékmennyiség meghaladhatja a 30 millimétert, ezért a meteorológiai szolgálat narancssárga figyelmeztetést adott ki Budapest területére. Ugyanakkor csütörtökön sem csitul a szél, a széllökések elérhetik vagy meghaladhatják a 70 km/h sebességet - áll az Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében.

A katasztrófavédelem arra hívja fel a figyelmet, hogy a heves szél miatt az ajtókat, ablakokat indokolt gondosan bezárni, a redőnyöket pedig felhúzni, vagy teljesen leengedni. A kitört ablakok, lehulló üvegszilánkok súlyos sérüléseket okozhatnak, kárt tehetnek. Ezekért az épület tulajdonosai, tulajdonosi közösségei tartoznak felelősséggel. Az ablakpárkányra kihelyezett tárgyakat, virágládákat rögzíteni kell, illetve javasolt átmenetileg eltávolítani.

És ha egy balkon esik a nyakunkba?

Amint az az alábbi térképen is látszik, nem csak Budapestre, hanem szinte az ország egészére narancssárga figyelmeztetés van érvényben csütörtökre.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat


Ne parkoljunk gépjárművünkkel nagy, idős fák alá, ugyanis a 70 km/h-nál erősebb széllökések faágakat szakíthatnak le, egész fákat dönthetnek ki, amelyek azon túl, hogy balesetveszélyesek, közlekedési akadályt is képezhetnek. Mindez esős napon fokozottabban érvényes, hiszen az átázott, meglazult föld elveszíti tartóképességét, a fákat az erős szél tövestül fordíthatja ki. Megbonthatja az épületek tetőszerkezetét, megrongálhatja az energiaellátás és a távközlés vezetékeit.

Gyalogosként közlekedve is számítsunk a szél által a magasból lesodort, leeső tárgyakra, kisebb-nagyobb faágakra, kerüljük azokat a helyszíneket, ahol ilyen veszélyekkel kell számolni - figyelmeztet a katasztrófavédelem. A közlekedők kerüljék a fákat, az épületekről lelógó tárgyakat. Akit a szabadban ér a viharos erejű szél, az aluljáróban, épületben keressen menedéket.. Ha valaki leszakadt elektromos vezetéket lát, ne közelítse meg, hanem értesítse a szakembereket! Erős szélben tilos a szabadban tűzveszélyes tevékenységet végezni. A viharos időben az állatok viselkedése is kiszámíthatatlanná válik, figyeljenek a háziállatokra! - fogalmaz a közlemény.