Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki előzetes adatai szerint szeptemberben 5,5 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. A munkanaphatástól megtisztított index 3,1 százalékos növekedést mutat. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelés szeptemberben 1,8 százalékkal nőtt ebben az évben, május kivételével, minden hónapban növekedett. Az ipar évkezdettől számított termelése szeptemberre érte utol a múlt év azonos időszakának volumenét.

Balatoni András, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője kiemelte: az iparban, úgy látszik, végre itt van a rég várt fordulat. Hozzátette: számos jel utalt arra, hogy az ipari konjunktúra javulása a küszöbön áll: az ipari vállalatok várakozásai folyamatosan javultak, az optimizmus emelkedett, a beszerzésimenedzser-index a növekedési küszöbérték felett áll. Rámutatott arra is, hogy mindezek mellett a rendelés-állomány kétszámjegyű bővülése volt megfigyelhető az elmúlt hónapokban, így az ipar ciklikus helyzete új fázisba került. Az elemző az év hátralévő részében már pozitív év/év rátákra számít, éves átlagban pedig a növekedés az ágazatban elérheti az 1,5 százalékot.

A várakozásokat jóval meghaladva nőtt az ipari termelés szeptemberben az egy évvel ezelőttihez képest - vélekedett Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője. Véleménye szerint a következő hónapokban elsősorban a járműgyártás adhat további lendületet az ipari termelésnek, részben az autópiaci kilátások javulása, részben a hazánkban létesített autóipari kapacitások felfutása miatt.

A kilátásokra nézve bíztatónak nevezte, hogy az európai és a német konjunktúramutatók a kilábalás irányába mutatnak, így a külső kereslet élénkülése várható, és a belső kereslet szintén élénkülhet az év hátralevő részében. Kiemelte, hogy ennek hatására az utolsó negyedévben az ipari termelés 7-8 százalékos növekedést mutathat, és ez az éves átlagot is "felhúzza". Idén az Audi győri üzemének júniusi elindulásával, a Mercedes és az Opel üzemek kapacitásának felfutásával, bázishatások miatt és az a következő hónapokban várhatóan javuló belső és külső kereslet mellett 2-2,5 százalék körül növekedhet az ipar kibocsátása, míg jövőre 6 százalékos növekedésre számít Suppan Gergely.

Gabler Gergely, az Erste Bank Hungary vezető elemzője szerint az ipari termelés növekedésében a kulcs az autóipar, illetve az ahhoz kapcsolódó iparágak. Hozzátette, hogy a KSH-nak az adatokhoz fűzött kommentje is ezt erősíti meg. Egyben beteljesülni látszik az a várakozás is, hogy a GDP-növekedést elsősorban az autóipar fogja fölfelé húzni - mondta.
Megjegyezte, hogy az 1,8 százalékos kiigazított havi adat jóval meghaladja bankja saját várakozását, ami 1,1 százalék volt.
Gabler Gergely az ipari termelés 2 százalékos éves növekedésével számol az idén, 2014-ben pedig várakozása szerint 4 százalékra pöröghet fel a bővülés. A jövő évi termelésnövekedésre az autóipar jó teljesítménye mellett véleménye szerint már hatással lehet a belső kereslet meglódulása is, de továbbra is az export lesz a fő húzóerő.
Hozzáfűzte, hogy a jövő évi kilátásokat tekintve bizonytalansági tényező az euróövezeti kunjunktúra, valamint a német export alakulása.