Az OGYÉI főigazgatója, Pozsgay Csilla tájékoztatása szerint, ezen készítmények gyógyszertáron kívüli értékesítése kellő körültekintést igényel, ezért megszünteti az alábbi gyógyszerek gyógyszertáron kívüli forgalmazását:

COLDREX CITROM ÍZŰ por belsőleges oldathoz

COLDREX FEKETERIBIZLI ÍZŰ por belsőleges oldathoz

COLDREX MAXGRIP citrom ízű por belsőleges oldathoz

GRIPPOSTAD HOT DRINK 600 mg por belsőleges oldathoz

LOLIGRIP 500 mg/200 mg/25 mg por belsőleges oldathoz

NEO CITRAN belsőleges por felnőtteknek

RUBOPHEN THERMO 500 mg/10 mg echinacea-csipkebogyó ízű granulátum belsőleges oldathoz

RUBOPHEN THERMO 500 mg/10 mg narancs-gyömbér ízű granulátum belsőleges oldathoz

RUBOPHEN THERMO 650 mg/10 mg cseresznye ízű granulátum belsőleges oldathoz

RUBOPHEN THERMO 650 mg/10 mg granulátum belsőleges oldathoz

RUBOPHEN THERMO cukormentes 500 mg/10 mg citromízű granulátum belsőleges oldathoz

RUBOPHEN THERMOPLUS por belsőleges oldathoz

WICK TRIACTIN citrom ízű por belsőleges oldathoz

Coldrex Junior por belsőleges oldathoz

A paracetamol hatóanyagtartalmú készítmények fájdalom- és lázcsillapító hatású gyógyszerek, amelyek önmagukban vagy más hatóanyagokkal kombinációban kaphatóak: tabletta, por, granulátum vagy szirup formájában. A betegtájékoztatóban előírt adagolás mellett biztonságosan alkalmazhatóak, azonban nagyobb mennyiségek bevétele súlyos májkárosodáshoz vezethet!

Egyidejűleg szedett gyógyszerek, bizonyos kísérőbetegségek növelhetik a paracetamol alkalmazásának kockázatát.

Mivel a paracetamol nagyon sok megfázás elleni - többféle hatóanyagot tartalmazó -, úgynevezett kombinációs gyógyszerben is megtalálható, előfordul, hogy a betegek a megengedett napi adagot túllépik. Nem ritka - állítja az OGYÉI főigazgatója, - hogy a náthás, lázzal, fejfájással küszködő betegek különböző forró italporokkal kúrálják magukat, kombinálva szintén paracetamolt tartalmazó láz- és/vagy fájdalomcsillapítókkal.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet döntése azt jelenti, hogy a patikán kívüli gyógyszerforgalmazó-helyek a hatóság döntésének kézhezvételét követően nem rendelhetnek többet a listában szereplő készítményekből, a meglévő készletek a lejárati idő végéig értékesíthetők.

Az OGYÉI főigazgatója arra kéri a betegeket, a gyógyszerek alkalmazása előtt mindig alaposan olvassák át a gyógyszerek dobozában található betegtájékoztatót! Érdemes átvizsgálni a házpatikában lévő készítményeket is, a biztonságos gyógyszeralkalmazás érdekében nézzék meg, mely gyógyszerek tartalmaznak paracetamol hatóanyagot. Alkalmazás előtt számoljanak, ha pedig bizonytalanok, kérjék gyógyszerészük, háziorvosuk vagy az OGYÉI segítségét - olvasható a portálon.