Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az OGYÉI főigazgatója, Pozsgay Csilla tájékoztatása szerint, ezen készítmények gyógyszertáron kívüli értékesítése kellő körültekintést igényel, ezért megszünteti az alábbi gyógyszerek gyógyszertáron kívüli forgalmazását:

COLDREX CITROM ÍZŰ por belsőleges oldathoz

COLDREX FEKETERIBIZLI ÍZŰ por belsőleges oldathoz

COLDREX MAXGRIP citrom ízű por belsőleges oldathoz

GRIPPOSTAD HOT DRINK 600 mg por belsőleges oldathoz

LOLIGRIP 500 mg/200 mg/25 mg por belsőleges oldathoz

NEO CITRAN belsőleges por felnőtteknek

RUBOPHEN THERMO 500 mg/10 mg echinacea-csipkebogyó ízű granulátum belsőleges oldathoz

RUBOPHEN THERMO 500 mg/10 mg narancs-gyömbér ízű granulátum belsőleges oldathoz

RUBOPHEN THERMO 650 mg/10 mg cseresznye ízű granulátum belsőleges oldathoz

RUBOPHEN THERMO 650 mg/10 mg granulátum belsőleges oldathoz

RUBOPHEN THERMO cukormentes 500 mg/10 mg citromízű granulátum belsőleges oldathoz

RUBOPHEN THERMOPLUS por belsőleges oldathoz

WICK TRIACTIN citrom ízű por belsőleges oldathoz

Coldrex Junior por belsőleges oldathoz

A paracetamol hatóanyagtartalmú készítmények fájdalom- és lázcsillapító hatású gyógyszerek, amelyek önmagukban vagy más hatóanyagokkal kombinációban kaphatóak: tabletta, por, granulátum vagy szirup formájában. A betegtájékoztatóban előírt adagolás mellett biztonságosan alkalmazhatóak, azonban nagyobb mennyiségek bevétele súlyos májkárosodáshoz vezethet!

Egyidejűleg szedett gyógyszerek, bizonyos kísérőbetegségek növelhetik a paracetamol alkalmazásának kockázatát.

Mivel a paracetamol nagyon sok megfázás elleni - többféle hatóanyagot tartalmazó -, úgynevezett kombinációs gyógyszerben is megtalálható, előfordul, hogy a betegek a megengedett napi adagot túllépik. Nem ritka - állítja az OGYÉI főigazgatója, - hogy a náthás, lázzal, fejfájással küszködő betegek különböző forró italporokkal kúrálják magukat, kombinálva szintén paracetamolt tartalmazó láz- és/vagy fájdalomcsillapítókkal.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet döntése azt jelenti, hogy a patikán kívüli gyógyszerforgalmazó-helyek a hatóság döntésének kézhezvételét követően nem rendelhetnek többet a listában szereplő készítményekből, a meglévő készletek a lejárati idő végéig értékesíthetők.

Az OGYÉI főigazgatója arra kéri a betegeket, a gyógyszerek alkalmazása előtt mindig alaposan olvassák át a gyógyszerek dobozában található betegtájékoztatót! Érdemes átvizsgálni a házpatikában lévő készítményeket is, a biztonságos gyógyszeralkalmazás érdekében nézzék meg, mely gyógyszerek tartalmaznak paracetamol hatóanyagot. Alkalmazás előtt számoljanak, ha pedig bizonytalanok, kérjék gyógyszerészük, háziorvosuk vagy az OGYÉI segítségét - olvasható a portálon.