A belügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a kormány az államadósság csökkentésére fókuszál, ezen belül pedig minden olyan település adósságát átvállalja, amelyben kevesebben laknak, mint ötezren. Tájékoztatása szerint tartanak a tárgyalások a nagyobb községek, városok adósságállományáról, az előzetes elképzelések szerint a kormány a tartozások 40-70 százalékát egyenlíti ki - mondta Pintér Sándor, aki azt is megjegyezte: szeretnék elérni, hogy az adósság ne termelődjék újra. Olyan felelős költségvetést várunk Miskolctól és minden önkormányzattól, amely biztosítja, hogy a jövőben ne halmozódjon fel ilyen adósság - tette hozzá az MTI beszámolója szerint.

Cegléd pénzintézetekkel szemben az idei év végén fennálló adósságának várhatón az 50 százalékát vállalja át az állam, ennek mértéke akkor lehet magasabb, ha egyedi méltánylást igénylő körülmény merül fel - mondta Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a Pest megyei város polgármesteri hivatalában kedden tartott sajtótájékoztatón.

A politikus közölte: Pest megyében a 120 ötezer lélekszám alatti település közül a harmadik negyedévi pénzügyi adatokat alapul véve 87 részesülhet 100 százalékos adósságkonszolidációban, ennek várható összege 12,6 milliárd forintot tesz ki. Ötezer lakos feletti település a megyében 67 található, ebből 62-nél lesz adósságátvállalás, ami összegszerűen 62,4 milliárd forintot jelent. Az államtitkár tájékoztatása szerint ez utóbbi településkategóriában a december 31-i állapot lesz a kiinduló pont, amelyről 2013. január 10-ig kell adatot szolgáltatni az államkincstárnak. Az adósságátvállalás mértékéről és tartalmáról tárgyalások eredményeként február 28-ig születnek meg az első szerződések. Ezeket június 28-ig követi egy másik, amit már az érintett önkormányzat, az állam, valamint az adott bank képviselője ír majd alá.

Földi László polgármester (Fidesz) arról beszélt, hogy a város adósságállománya a szeptember 30-i állapot szerint közel 6 milliárd forint, és feltételezve az említett 50 százalékos mértéket, csaknem 3 milliárd forintot vállal át tőlük a kormány. Cegléd idén közel 550 millió forintot fizetett ki tőke és kamattörlesztésre, és ha ennek fele az önkormányzatnál marad, akkor jövőre közel 300 millió forint juthat különböző fejlesztésekre, így például útfelújításra, kulturális vagy sporttámogatásra - tette hozzá.

Tállai András kérdésre válaszolva elmondta: az 5 ezer lélekszám alatti településeknél a 2012-es jogi szabályozás szerint a kormány megvizsgálhatja az eladósodás egyedi körülményeit. Ennek alapján 47 önkormányzattól kértek be adatokat, ezek feldolgozása jelenleg folyamatban van. Az értékelés után esetükben a kormány dönthet úgy, hogy a konszolidáció mértéke ne legyen 100 százalékos, de 40 százalékot mindenképpen át kell vállalni.

Az 5 ezer lélekszám feletti településeknél - folytatta az államtitkár - eleve tárgyalásos a rendezés, és ennek során ki fog derülni, van-e olyan adósságelem, amely nem közvetlenül önkormányzati célt szolgált. Ha a tárgyalások során a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium olyan információhoz jut, amely a hatóságokra tartozik, akkor azt feléjük jelezni fogja - mondta Tállai András, hozzátéve: remélhetőleg erre nem kerül sor.