Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Emlékeztetett arra, hogy tavaly augusztusban felgyorsult a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) munkája amikor a miniszterelnökség átvette a tevékenységet. Az Európai Bizottság által felfüggesztett operatív programok szeptember eleji újraindítása óta 3 milliárd euró, mintegy 900 milliárd forint érkezett Magyarországra.

Csepreghy Nándor szerint a 2014-2020-as fejlesztési források kifizetésének felgyorsítása érdekében három területen lehet beavatkozni: egyrészt egyszerűsíteni kell a pályázati kiírásokat, ezt a célt szolgálja, hogy az irányító hatóságok az egyes szakminisztériumokhoz kerültek, így egy helyen születik döntés a kiírás konstrukciójáról. Hozzátette: 2014-2020-as időszakban csak elektronikus úton lehet majd benyújtani a pályázatokat, és nem kell más állami adatbázisban elérhető dokumentumot csatolniuk a pályázóknak. Így például nem lesz szükség adóigazolás, cégpapírok benyújtására, ami az adminisztrációs terheket jelentősen csökkenti. A megvalósítás időszakában gyorsabbá teszik az elszámolást - mondta. Harmadik területként a helyettes államtitkár elmondta: a kedvezményezettek nem a pályázat lezárásakor kapják meg a megítélt támogatást, hanem folyamatosan, ha részszámlákat nyújtanak be.

Közlése szerint a három intézkedés együttes megvalósítása lehetővé teszi, hogy egy-egy pályázat komplett megvalósítása az eddigi átlagos 600 napról 300 napra csökkenjen.
Kitért arra is, hogy 2007-ben elindult fejlesztési időszakban a teljes keret 24 százalékát használták gazdaságfejlesztésre, és munkahelyteremtésre, 76 százalékban közcélú beruházásokat finanszíroztak. Ez nem járult hozzá a helyi gazdaság fejlesztéséhez és a munkahelyteremtéshez. A 2014-2020-as uniós költségvetési időszakban a kormány arról döntött, hogy a források 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre fordítják majd.

Az intézményrendszer átalakulásáról elmondta: január elsejétől az irányító hatóságok az NFÜ-től átkerültek a szaktárcákhoz, a Miniszterelnökség pedig a programok makrogazdasági koordinációját látja el. A projektek ellenőrzésre létrehozott egységes informatikai rendszer január elsejétől a közszférán belül működik. Ez lehetővé teszi, hogy akár az utolsó eurócentig nyomon lehessen követni a projekteket.

Rámutatott: ahol gond van, ott azonnal be lehet avatkozni, ezért 2020-ra Magyarországnak nem kell szembenéznie olyan típusú problémákkal, mint a most lezárult időszakban - mondta Csepreghy.