Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Amennyiben a kormány az eddigi elfogadhatatlan gyakorlatnak megfelelően, az érdekegyeztetés teljes mellőzésével folytatja a Munka törvénykönyve módosítását, a LIGA Szakszervezetek előkészületeket tesz  egy figyelmeztető sztrájk megszervezésére - áll a szakszervezet elnökségi ülését követően kiadott közleményében.

A szakszervezet felháborítónak tartja, hogy a kabinet folyamatosan egyeztetés nélkül változtatna a munkavállalók helyzetén, és ezzel folyamatosan egyre rosszabb helyzetbe hozza a dolgozókat.  A közlemény szerint a szociális párbeszéd intézménye minden parlamenti párt által megszavazott, törvénybe foglalt kötelezettség, amit a kabinet semmibe vesz, "miközben újra teljes kudarcra ítélt levelezést kíván folytatni az állampolgárokkal arról, hogy a kormány szerint mi a
helyes.

A szakszervezetet leginkább az zavarja, hogy a kabinet az Országos Érdekegyeztető Tanács összehívása helyett ezúttal is salátatörvényben nyesné meg a munkavállalói jogokat, hogy a konvergenciaprogramban, és a nemrég közzétett bürokráciacsökkentő programban már jelzett intézkedéseket megvalósíthassa. A Liga által kifogásolt tervezett jogszabály módosítások egyebek között opcionálissá tennék a munkabér elszámolás havi kiadását az egyéni járulékszámlák bevezetésével indokolva a lépést.

Szintén opcionálissá tennék az üzemi tanácsok működtetését szemben az eddigi szabályozással. Érdekesség, hogy ezt a bürokráciacsökkentő csomag írja elő, míg egy készülő jogszabályban már az szerepel, hogy ahol választják, ott viszont öt évre az üzemi tanácsot.

Sérelmesnek tartják a munkavállalók elbocsátásának megkönnyítését szorgalmazó MT változtatási szándékot is. Ahogyan az éves munkaidőkeret bevezetését - egyébként a vonatkozó uniós irányelv legfeljebb négy hónapra engedi, és ettől még kollektív szerződésben sem lehet eltérni. A heti 48/60 órás, napi 12 órás munkaidőkeret felveti egyrészt a napi/heti munkaidő növelésének szándékát, másrészt szintén a munkaidő-irányelvvel való ütközést.

A Liga szerint az éves munkaidőkeret bevezetése - még ha az utána következő évre már tiltaná a jogszabály az elrendelhetőségét - lényegében véglegesítene a szakszervezetek által a válságra és a munkahelymegtartásra való tekintettel 2011 végéig elfogadott gyakorlatot, amely szerint a megrendelések csökkenése miatt ki nem használt munkaidőt munkaidőkeretben, hosszabb ideig használhassa fel a munkáltató úgy, hogy később a munkavállalók heti 44 órát is dolgozhatnak, heti 40 órára járó bérért. Külön sérelmes, hogy plusz ellentételezésről szó sem esik.

Az egyik leginkább kifogásolható elképzelés a pótlékok összegének csökkentése, illetve annak megengedése, hogy a munkáltató szabadnapban is kiadhassa azt. Szintén sérelmes a munkavállalókra, hogy a szabadságokat kettőnél több részletben csak a munkavállaló kérésére adhatnák ki a munkaadók. Kivéve, ha különösen fontos gazdasági érdekük mást nem kíván, márpedig ez a szakszervezet szerint sérti a dolgozók pihenéshez való jogát, mivel így indokolatlanul lerövidülhet a szabadságok időtartama.