Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A héten 550 ezer adag kínai oltóanyag érkezett Magyarországra, ami 275 ezer ember beoltására elég - mondta szombaton a köztévében Galgóczi Ágnes, a a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője.

A szakember az MTI beszámolója szerint közölte azt is, hogy a kínai oltóanyag.szállítmánnyal mérföldkőhöz érkezett az ország a járvány elleni védekezésben. Az oltóanyag könnyen kezelhető, 2-8 Celsius-fokon tárolható, így szállítása sem ütközik nehézségbe. A vakcina "hosszú lejáratú", két évig felhasználható, és az egyadagos fecskendős kiszerelése a háziorvosi körzetekben könnyen alkalmazhatóvá teszi. Az oltóanyag akkor lesz felhasználható, ha az NNK-ban elvégzik a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat, mivel az oltóanyag Európán kívülről érkezik, ez szükséges.

Ilyen vizsgálat minden oltóanyagnál megtörténik, van, ahol csak a készítmény dokumentációját nézik át, illetve bizonyos laboratóriumi vizsgálatokat is végeznek.

Galgóczi Ágnes még pénteken a Hír Tv műsorában a járványhelyzet kezeléséről beszélt.

Az üzletek nyitva tartását esetleg egy kéthetes periódusra lehetne korlátozni azzal, hogy csak a létfontosságú élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, bankok, posták maradjanak nyitva. Azt gondolom ez indokolt lenne, hiszen a plázákban az emberek ott vannak. Már egy ilyen rövid lezárási időszak is komoly eredményeket hozhat

- mondta Galgóczi. Az iskolai járványhelyzetről pedig azt mondta, az adatok azt mutatják, hogy a gyerekek körében erőteljesen terjed a fertőzés. Ezért megfontolandó, hogy egy rövid időre digitális oktatásra álljanak át az alsótagozatos osztályok is.

Az iskolabezárást a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) vetette fel, az érdekképviselet pénteken azt kérte a kormánytól, rendelje el minden iskolában az online oktatást, ám az operatív törzs a hvg.hu-nak adott válasza szerint ez egyelőre nem indokolt.