Meghajolt a kormány az érvek előtt

Több időt kapnak a vállalkozások az online árukövetési rendszer megismerésére, a NAV január 31-ig nem szab ki bírságot.
Napi.hu, 2014. december 12. péntek, 16:38
Fotó: Napi.hu

A kormány az Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer (EKÁER) Munkacsoport javaslataira figyelemmel támogatja a bírságmentes időszak január 31-ig tartó meghosszabbítását - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Az Európában is egyedülálló, gazdaságfehérítő hatást kiváltható online árukövetési rendszer január 1-jével lép hatályba - írja a szaktárca. A NAV revizorai, pénzügyőrei az újév első napján kezdik meg az ellenőrzéseket, azonban január 31-ig csupán szolgáltató-segítségnyújtási és figyelem-felhívási céllal. Az adóhatóság eddig az időpontig nem szab ki mulasztási bírságot.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kérésére a NAV a zökkenőmentes átállás érdekében a napokban közzétesz a honlapján egy kérdés-válasz formájú, közérthető gyakorlati útmutatót. Mindemellett az adóhatóság szakértő munkatársai a jövő héttől egy külön erre a célra létrehozott e-mail címen várják az online árukövetési rendszerrel kapcsolatosan felmerülő kérdéseket. (A link és az e-mail cím a jövő héttől elérhető.)

Az árukövetési rendszernek köszönhetően kiszűrhetővé válnak az áruk fiktív szállítmányozásával összefüggő visszaélések, amelyek milliárdos károkat okoznak az államnak és a tisztességesen adózó vállalkozásoknak. Az új kontrol minden eddiginél hatékonyabb ellenőrzést tesz lehetővé a hatóságok részére érvvel az NGM.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2014.12.13 14:52

Gyurcsány kormánya tripla nyomás alatt állt: nyomta a koalíciós partner a kis többsége miatt, az ellenzék ugyane miatt, Medgyessy őrült költekezése a hiány miatt, ehhez képest Orbán nak senkivel nem kellett számolni a 2/3-al, ehhez képest ahelyett, hogy a nép érdekében tisztességes politikát folytatott volna, önző hatalommániás irányba ment el, rengeteg kárt okozva minden fronton, mostörülünk ha pitiáner engedményeket tesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USA-superpower, 2014.12.13 12:44

Ich bin ein Jude = Zsido vagyok szolidaritasbol mint annak idejen Kennedy berlini a berliniekkel valo szolidaritasbol. Mindez az itt megengedett napi zsidozas miatt egy naci altal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2014.12.13 12:35

@kanri: Látom nem veszed teljesen az adást a homok is 200 kg fölött lejelentés köteles..
kissé bővebben a tisztább képért :o) :

Kiemel úgynevezett kockázatos termékeket, s ezekre fokozott ellenőrzést ír elő, sokkal több adatot kér be a szállítás megrendelőjétől. A kockázatos termékek szállítását akkor is be kell jelenteni, ha az nem útdíjköteles járművel (3,5 tonna alatti teherautóval, vagy akár személyautóval) történik, de az egy címzett számára szállított termék eléri az alábbi mennyiségeket:
? egy bizonyos termékből 200 kilogramm, vagy a 250 ezer forint áruérték,
? különböző termékekből egy címzett számára 500 kilogramm, vagy 1 millió forint áruérték.

Aki kockázatosnak számító terméket fuvaroztat, annak kockázati biztosítékot kell majd letennie. A biztosíték összege a bejelentés előtti 60 napban szállított termékek adó nélküli érétkének 15 százaléka. A biztosítékot elkülönített számlára kell befizetni, vagy bankgaranciával lehet igazolni. Rendszeres termékimporttal foglalkozó társaság esetén ez azt jelenti, hogy a forgalmuk 15 százalékát folyamatosan lekötve kell tartani. Egy könnyítés van: nem kell biztosítékot adnia annak, aki szerepel a köztartozásmentes adózók listáján.

A rendeletterv szerint a kockázatos termékek közé kerül szinte valamennyi élelmiszer (húsok, húskészítmények, zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, cukrok, állati takarmányok), a homok, sóder, kátrány, bitumen, aszfalt, kenőanyagok, benzinadalékok, tűzifa, hasábfa, minden ruházati termék és cipők (a felsorolás nem teljes).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2014.12.13 11:56

Óóóóóóó hova sz@rjak? Meghajolt az érvek előtt????
Ettől függetlenül ez az egész rendszer egy baromság. A papír meg amúgyis mindent elbít. Majd szállítanak papíron homokot a kocsiban meg tej lesz. De már látom szemeimmel a honlapot, ahová felmegyek regisztrálni és kiírja majd, hogy - Túlterhelt, vagy Átmenetileg nem elérhető - ahogy ez lenni szokott minden ilyen új bevezetéskor. És akkor mi lesz? Nem küldhetem el a terméket, nem tudom eladni? Nagyon IZGATOTTAN várom a fejleményeket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2014.12.13 10:02

Különben meg ha vesz egy kft 4 zsák homokot az obiban akkor azt is le kell jelentenie és a fogadó partnernek vissza kell igazolnia a nav felé hogy megkapta.. tehát az alábbi adatokat kell közölni elektronikus formában a navnak erről az ügyletről:
Eladó neve címe telephelye adószáma
Vevő neve címe telephelye adószáma
rendszám
vámtarifaszám 8 jegyig
árumegnevezés
nettó egységár
bruttó áruérték
szállítás időpontja
és a vevőnek is vissza kell igazolnia elektronikusan hogy megkapta (átvette a tételt)

és persze tetézi a gondokat hogy pl ha nincs 2 éves a lejelentő kft akkor kockázatos termékkör miatt biztosítékot kell letennie a navnak azaz kp fedezetet vagy bankgaranciát vagy kifogástalannak minősített adózó által nyujtott garanciát, különben le se tudják majd jelenteni a rendszerben a 200 kg homokot azaz már kobozza is el a navos a 40%.-át az utánfutón lévő homoknak !!!!

NA EZT NEVEZZÜK DILETTÁNS KORMÁNYZÁSNAK VIKTORKÁM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html