Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A csodálatos retikülök készítője, a budapesti holokauszt-túlélő Judith Leiber 97 éves volt, akárcsak festő férje - írja a hvg.hu.

Férjével mind a ketten szombaton haltak meg, néhány óra különbséggel. Hetvenkét évig voltak házasok.

Judith Leiber Budapesten született 1921-ben, Pethő Judit néven. Londonban tanult kozmetikai vegyésznek, majd hazatérve egy táskagyártónál lett gyakornok. Leiber Londonban tanult vegyészetet a King's College-ban, hogy kozmetikus lehessen, de a háború miatt derékbe tört ez a karrierje. 1939-ben Magyarországra látogatott, és ő volt az első női tanuló a pesti táskakészítő Pessl-nél. Szintén ő lett az első nő, aki aki csatlakozhatott a budapesti táskakészítők céhéhez. Családjával együtt gettóba kényszerült, a háború után hozzáment Gerson Leiber későbbi absztrakt festőhöz, és nem sokkal később New Yorkba költöztek - írja a portál.

Táskatervezőként 1963-ban hozta létre a saját márkáját. Leghíresebb munkája a Fabergé-tojásokra emlékeztető, díszített táskája volt. Ő volt az első táskakészítő, aki megnyerte a Coty-díjat. A nyolcvanas-kilencvenes években sem mentek ki a munkái a divatból - írja az Index.

Munkáit viselte Katy Perry vagy például Björn Borg is.

A fotó forrása: AFP.