Meghalt Nyers Rezső

Életének 95. évében, pénteken elhunyt Nyers Rezső, közgazdász, politikus, az 1968-as gazdasági reform atyja, az MSZP első elnöke - írta a Népszava.
Domokos Erika, 2018. június 23. szombat, 14:30
Fotó: MTI Fotó

Nyers Rezső azon kevesek egyike volt, akinek egész élete, pályafutása tükrözi nem csak a magyar baloldal küzdelmét egy igazságosabb társadalomért, hanem vívódását önmagával is - írta cikkében a Népszava. Nyers Rezső volt - Békesi László szavaival élve - az a nagy formátumú és elvhű politikus, aki irányította és személyes bátorságával - akkor elfogadható kompromisszumok árán - keresztülvitte az 1968-as gazdasági reformot, aminek hatására Magyarország kiemelkedett a létező szocializmus többi országának szürkeségéből, nyomorából. Az MSZP megalakulásakor egy modern szociáldemokrata párt felépítéséért szállt síkra - olvasható a lapban.

Amikor az MSZMP 1989-ben kimondta feloszlását és megalakult a Magyar Szocialista Párt, annak elnöke lett. Pozícióját 1990-ig töltötte be. 1993 és 1995 között a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának tagja volt. A Budapesti Corvinus Egyetem címzetes egyetemi tanára.

Nyers Rezső részletes életrajzát itt olvashatja.

A képen Nyers Rezső 2008-ban, forrás: MTI Fotó/Soós Lajos.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2018.06.23 14:43

Wow, a ballibsi lapok lassan az egész mszmp kb-ról írnak valami szép memoárt. Bár a tendencia jó, csak így tovább, de azért nehéz lenne letagadni a kapcsolatot a libsik és a kommunisták között.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html