A magyar kormány olyan költségvetési ösztönözők bevezetését tervezi, amelyek segítségével fenntartható a négyszázalékos GDP-növekedés - mondta a Reutersnek Gulyás Gergely a kancellária leendő vezetője. A politikus kizárta, hogy az új budapesti vezetés olyan konfliktusba keveredjen az EU-val, mint a varsói kormány, azaz nem tervezik az igazságszolgáltatás gyökeres átalakítását.

A hírügynökség megjegyzi, hogy Orbán Viktor miniszterelnök heves bevándorlóellenes kampányával nyert a választáson, amely jól rezonált a választóközönség egy része, különösen a kistelepüléseken élő szegény rétegek lelkében. A kétharmaddal ugyan átszabhatnák az alkotmányt és az igazságszolgáltatást, ám Gulyás most elárulta, hogy jelenleg nem készülnek erre.

Jobb a békesség

A gazdasági növekedést segítő intézkedések mindent érinthetnek a mezőgazdaságtól a gépiparon át az építőiparig, ám konkrét javaslatokról nem számolt be. Egyedül a minimálbér emelését említette meg, ami az egész gazdaságra hatott és a Reuters megjegyzése szerint hozzájárult Orbán Viktor újraválasztásához.

Gulyás Gergely szerint a minimálbér növelése és az erős gazdaság növekedés hozzájárulhat a magyar életszínvonal felzárkóztatásához a nyugati szintre.

Ugyanakkor az eurót nem tervezik bevezetni a következő négy évben. Ugyancsak nem szerepel a kormány szándékai között, hogy megakadályozza a 2021-2027-es uniós büdzsé elfogadását. A kormányfő legutóbbi rádióinterjújában utalt rá, hogy ez egyhangú szavazást igényel, ezért Magyarország megvétózhatja a döntést.

A fotó forrása: Shutterstock