Évek óta megsértette az alaptörvényt az, hogy a NAV a megözvegyült bejegyzett élettársak esetén öröklési illetéket szab ki, pedig a házastársakhoz hasonló illetékmentességet kellene élvezniük az élettársaknak is - ezt írta Székely László egy tavaly  decemberi jelentésében.

A NAV új közleményében jelentette be, hogy elfogadja a ombudsman jogértelmezését és megváltoztatja az eddig követett - jogsértő - gyakorlatát. A hír nem meglepő, hiszen korábban az adóhivatalt felügyelő nemzetgazdasági tárca is elismerte a korábbi gyakorlat törvénysértő voltát.

Így a jövőben a bejegyzett élettársak vagyonszerzései, öröklése esetén is a házastársakra vonatkozó illetékkedvezményi és illetékmentességi szabályok figyelembe vételével kell eljárni.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal felhívja azon bejegyzett élettársak figyelmét, akik korábban megfizették az öröklési, és/vagy ajándékozási és/vagy visszterhes vagyonátruházási illetéket, hogy az illeték visszatérítése érdekében kérelmet kell benyújtaniuk az adóhivatalhoz. A kérelem mellé csatolniuk kell a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítéséről kiállított anyakönyvi kivonatot - olvasható a NAV közleményében.

Az adóhatóság az adózás rendjéről szóló törvény alapján a visszatérítendő összeg után a jegybanki alapkamat kétszeresével azonos mértékű késedelmi kamatot fizet.