Meghökkentő adat a magyarországi egyetemistákról

A tíz évvel ezelőttihez képest 28 százalékkal kevesebb magyar fiatal tanul a felsőoktatásban, ugyanebben az időszakban 79 százalékkal nőtt a külföldiek száma - írta a G7.
Domokos Erika, 2018. június 28. csütörtök, 06:20
Fotó: Pixabay

Nem csak egyre több magyar fiatal tanul külföldön, hanem külföldi diákból is egyre több van Magyarországon. Öt év alatt 7-ről 12 százalékra nőtt az arányuk a teljes hallgatói létszámon belül - azaz már minden nyolcadik egyetemista külföldi - igaz, ehhez szükség volt a magyar hallgatók számának visszaesésére is - olvasható a G7 cikkében.

A külföldi diákok nagyrészt önköltséges képzéseken vesznek részt; háromnegyedük az orvosi képzéseket választotta.

A legtöbb diákot 2008-ban és 2017-ben is a németek küldték. Érdekes azonban, hogy olyan fejlődő országok, mint Kína, Irán vagy Nigéria több száz százalékkal több diákot küldenek, viszont a környező országokban csökken hazánk felsőoktatási népszerűsége. Különösen a határon túli magyarok számára lehet az anyaország egyre kevésbé vonzó: Romániából és Szlovákiából fele annyian jönnek már csak Magyarországra tanulni, mint egy évtizede.

A Jordániából érkező diákok száma egy évtized alatt 9-ről 564-re nőtt, míg Azerbajdzsánból 22 helyett ma már 473 diák érkezik - írta az Oktatási Hivatal adataira hivatkozva a G7.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

werinter, 2018.06.28 09:13

Amikor egy szimpla érettségivel vagy akár 8 általánossal több pénzt lehet keresni egyszerű sori munkásként, minek is járjon az ember egyetemre? Csak több évnyi időhúzás...
Ráadásul ezekből az állásokból annyi van, hogy nem győz az ember válogatni. Ha valahol nem tetszik neki, továbbáll.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html