Bár idén valamelyest csökkent a befektetési alapokban kezelt pénz mennyisége, még mindig nagyon sokan bízzák a pénzüket valamelyik alapkezelőre.

Ez a befektetési forma a MNB kamatcsökkentési ciklusának kezdetekor vált igazán népszerűvé, 2012 második felében mért 3200 milliárd forint kezelt vagyon 2014 végére 5500 milliárd fölé nőtt, és azóta is ezen a szinten stabilizálódott - derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adataiból.

Forrás: Bamosz, Napi.hu-gyűjtés

Messze a legtöbb pénz a pénzpiaci és a kötvényalapokban van: 1250, illetve 1290 milliárd forint. Előbbiek esetében visszafogottabb, 0,1-0,2 százalékos hozamok voltak jellemzőek, de volt amelyikkel 0,8 százalékos nyereséget lehetett elérni 3 hónap alatt.

A első negyedéves hozamok nem évesítve értendők, vagyis a befektetők, akik január elején vásárolták meg a papírokat, a cikkben szereplő nyereséget vagy veszteséget tudták elérni befektetésükkel. Az egyes alapoknál ugyanakkor számolni kell valamekkora kezelési költséggel is.

A kötvényalapoknál már számtalan, 1-3 százalékos hozamot elért alappal lehetett találkozni az első negyedévben, a rekorder pedig 11,2 százalékkal növelte értékét. Negatív előjellel csak elenyésző számú alap szerepelt.

A vegyes alapok közül a legjobb, 8,3 százalékos nyereséget, a leggyengébb, 8,8 százalékos veszteséget hozott a befektetőknek - feltéve ha kiszálltak az alapból -, a papírok többsége ugyanakkor a banki kamatoknál lényegesen többet fialt.

Óriási volt a szórás a részvényalapoknál, a számtalan, 10 százaléknál is magasabb hozamot eredményező befektetések mellett nem kevés olyan akadt, amely 5-7 százalékot vesztett értékéből az első három hónapban. A jobban teljesítő befektetési alapok azonban ennél a típusnál is többségben vannak.

Az abszolút hozamúak között is nagy volt a szórás, néhány alap 4-20 százalékos hozamot, mások 6-10 százalékos veszteséget hoztak. A befektetések zöme ugyanakkor 0,6-2 százalékot hozott.

Az igazi érdekesség a többihez képest csekély számú ingatlanalapoknál látható, ahol a többség 1 százaléknál is kevesebb hozammal gazdagította a befektetőket, illetve akadt egy, amely 7 százaléknál nagyobb nyereséggel, egy másik pedig ekkora veszteséggel zárta a negyedévet.

Egy alap mind fölött

Messze a legmagasabb hozamot a Biggeorge 4. Ingatlanfejlesztő Alap érte el, amelynél három hónap alatt 170 százalékot lehetett nyerni, vagyis majdnem megháromszorozhatta a pénzét az, aki év elején száll be. Sőt, 2015 harmadik negyedéve és március vége között az alap 336 százalékkal ért többet.

A Napi.hu megkereste az alapkezelőt, hogy milyen porfólióval érték el a rekordhozamot, azonban a cég elzárkózott a nyilatkozattételtől. A cég honlapján elérhető nyilvános, február végi portfóliójelentés szerint az alap egy Könyves Kálmán körúti, egy Németvölgyi úti és több XI. kerületi ingatlanban fialtatja a befektetők pénzét van, köztük van egy ismert lakópark is.

A korábbi, 2015-ös féléves jelentésből az derül ki, hogy az alap vagyonának több mint harmada fejlesztés alatt álló, negyede ipari és vegyes hasznosítású ingatlanokban állt. A portfólióban telekvásárlás is volt. Ezek az arányok azóta természetesen módosulhattak.