BUX
38865

Meghökkentő adatok: 19 ezer bevándorló kapott letelepedési engedélyt?

Az Orbán-kormány több mint 19 ezer bevándorlónak adott pénzért magyar letelepedési engedélyt. A magyar kormány családegyesítés címén még olyanokra is kiterjesztette a programot (nagykorú gyermek, nagyszülők), akikre a nemzetközi szokásjog szerint az nem vonatkozna - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

Domokos Erika, 2017. november 8. szerda, 12:39

Több hónapnyi titkolózás után a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) megtörte a csendet, és megosztott egy adatmorzsát Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselővel a letelepedésikötvény-programmal kapcsolatban - írja a lap. Közérdekűadat-igénylésére válaszolva a BMH közölte, hogy 6211 külföldi jegyzett le a közvetítő magáncégeken keresztül letelepedési magyar állampapírt, vagyis ennyien kaptak letelepedési engedélyt a programon keresztül. Ezek azonban nem a végleges adatok, mivel a hivatal nem közölte a családegyesítés útján kiosztott engedélyek számát. (Így jár az a képviselő, aki a letelepedési kötvénybizniszt firtatja.)

Demeter Márta egy korábbi adatigényléséből tudható, hogy több mint 13 ezer külföldi juthat - a befektető külföldi állampolgár jogán - letelepedési engedélyhez. Az biztos, hogy 10 ezren már megkapták, de 3600 külföldi családtag sorsa kérdéses. Ha minden kérvényező sikerrel jár, akkor több mint 19 ezer bevándorlónak adott az Orbán-kormány magyar letelepedési engedélyt, vagyis 14-szer többnek, mint amennyit - 1294 fő - az Európai Bizottság kért Magyarországtól az uniós szolidaritás jegyében, amit egyébként Orbán Viktor kormányfő is megszavazott Brüsszelben.

Miközben a családegyesítés a nemzetközi szokásjog szerint a házastársra és a háztartásban élő kiskorú gyermekekre vonatkozik, a magyar kormány a letelepedési programban ezt a nagykorúakra is kiterjesztette úgy, hogy nem követelte meg az együttlakást, sőt a nagyszülőkre is vonatkozik - hívja fel a figyelmet a napilap

A kötvényeket Fidesz-közeli offshore cégek árulják közvetítőként, ezek 145,9 milliárd forint bevételre tettek szert, és ehhez jön 9,6 milliárd forintnyi nyereség, amelyet Habony Árpád, a kormányfő informális tanácsadójának és Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek az ügyvédje, Kosik Kristóf zsebelt be, miután csak a Kosik Ügyvédi Iroda vehette át az elkészült okmányokat, fejenként ötezer euró díjért cserébe - írja a lap.

A Magyar Nemzet számítása szerint 17,6 milliárd forintos veszteség érte a költségvetést csak a letelepedési kötvények után fizetett luxuskamatok miatt.

A kép forrása: Shutterstock.