A kormány- és miniszteri, illetve egyéb biztosok a tarsolyukban hordozzák a marsallbotot vagy akár a miniszterelnöki stallumot is, csak ez lehet az oka a különféle biztosok elszaporodásának. Minden kis ügy biztosának lelki szemei előtt ugyanis Bajnai Gordon példája lebeg. Az üzleti életből érkező menedzser Bajnait, ugyanis egy bizonyos Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kérte fel a fejlesztési politikáért felelős miniszteri biztosnak, aki egyben az uniós pénzek elosztásért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökség első embere lett. A történet folytatását mindenki ismeri: a kormánybiztosból miniszter, majd Gyurcsány utódja lett.

A később már miniszterelnök Bajnai amúgy nem vitte túlzásba a biztosok kinevezéseit: 2009-ben, az utolsó teljes évében a kormányának 4 kormánybiztosa és 1 miniszterelnöki megbízottja volt. Az egyetlen miniszterelnöki megbízott a közlekedési szakmából érkező Kálnoki Kis Sándor volt, aki Záhony (vasúti átrakó) és térségnek fejlesztésért felelt.

A négy kormánybiztos nem számban, hanem "minőségben" volt erős, afféle kádertemető volt. Itt volt a keleti piacokért felelős ex-pénzügyér Veres János, vagy az infokommunikációért felelős Baja Ferenc, de jutott Suchmann Tamásnak is egy kormánybiztosi poszt - ő a kiemelt országos fejlesztésekért felelt. A kormánybiztosok között is volt egy szakember, mégpedig Antali Károly, aki helyközi közlekedés átalakításáért felelt. Ezzel azonban véget is ér a sor.

Sokan vannak, sokat keresnek

Ennél jóval bőségesebb a mai felhozatal, hiszen jelenleg 12 kormánybiztos, 5 miniszterelnöki biztos, 14 miniszterelnöki megbízott, 60 miniszteri biztos (Miniszterelnökség: 27, Belügyminisztérium: 1, Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi): 13, Földművelésügyi Minisztérium: 2, Honvédelmi Minisztérium: 1,  Igazságügyi Minisztérium: 5,  Külgazdasági és Külügyminisztérium: 5, Nemzetgazdasági Minisztérium: 2, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium: 7) lát el feladatot. Az összes tisztséget betöltő személyről a cikk végén találhatja összeállításunkat.

A miniszteri-, kormánybiztosok és megbízottak egy, vagy ma már nem ritkán több konkrét területért, feladatért felelős személyek. Egyszemélyben politikai, stratégiai döntéseket nem hozhatnak, hisz rendeletalkotási joguk sincs, erre csak a biztosokat megbízó miniszternek, a kormánynak vagy a kormányfőnek van joga. Így a biztosok a megbízó stratégiai döntéseit hajtják végre, annak előkészítésben viszont részt vesznek, sokszor kifejezetten erről szól a mandátumuk.

Az, hogy ezért a munkáért mennyi fizetést vesznek fel, személyenként változik, de tavaly Mesterházy Attila MSZP-s képviselő írásbeli kérdéseire adott válaszokból kiderül, hogy csak a miniszteri biztosok fizetésére 280 milliót fizetett az állam. Az akkori adatok szerint a legjobban kereső biztos Héjj Dávid volt, aki Lázár Jánosnak dolgozik a Miniszterelnökségen, ő havi bruttó 1 millió 250 ezer forintot keresett. Huszonegyen kapnak helyettes államtitkári (747 900 forintos), négyen államtitkári (997 200 forintos) fizetést, a többiek 100-500 ezer között kerestek. Ehhez jönnek még a juttatások, például a szolgálati autó. Mindössze nyolcan voltak azok, akik ingyen vállalták a munkát.

Az biztos, hogy munkájukért nem kevés pénzt tehetnek zsebre, a vonatkozó rendelet szerint az állami vezető, a kormánybiztos, a miniszterelnöki biztos, a miniszteri biztos, valamint a kormányhivatal és a központi hivatal vezetője és helyettese a tárgyév március 1-jétől a következő év február utolsó napjáig terjedő időszakra vonatkozó havi illetménye, valamint a miniszterelnöki megbízott havi vagy egyszeri díjazása nem haladhatja meg a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tízszeresét azaz 2,53 millió forintot.

Min dolgoznak a kormánybiztosok?

A kormány munkáját tehát jelenleg 12 kormánybiztos segíti, köztük talán a legismertebb Andrew G. Vajna (Vajna András György), a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos. A volt filmproducer, jelenleg többek közt kaszinó- és tévétulajdonos közreműködik a mozgóképszakmát érintő kormány-előterjesztések előkészítésében, de feladata az is, hogy ezeket az előterjesztéseket véleményezze is. Mindezért Vajna külön fizetést nem kap, de egy legalább négy fős titkárságot azért finanszíroznak neki, hogy megkönnyítsék a feladatait.

Kap viszont pénzt Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos, de nem is ez a meglepő, hanem, hogy a munkáját egy akár negyven (!) fős titkárság segítheti. Sok dolga van Fürjes Balázs, egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházások irányításával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős kormánybiztosnak is, hiszen többek közt hozzá tartozott az új Fradi-stadion felépítése, a Rubik kocka motívuma és gondolatisága által ihletett kiállítási központ ("science center") létrehozása, illetve a Népliget fejlesztési tervének elkészítése és megújítása is. És ehhez be kellett érnie egy 12 fős titkársággal.

Érdekes posztot kapott Grezsa István, aki tavaly december óta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja (Закарпатська область) együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos. A fő cél persze "a  kárpátaljai magyar kisebbség szülőföldjén való boldogulása, magyarságának megőrzése, Magyarországgal való együttműködésének előmozdítása." Ennek érdekében az ő feladata, hogy támogassa a kárpátaljai magyar oktatást, kapcsolatot tartson az Ukrán Országos Önkormányzattal és figyelemmel kísérje a Kárpátalját érintő nagyobb beruházásokat.

Schmidt Máriának az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékéve koordinálásáért felelős kormánybiztosi poszt jutott, neki kell egyeztetnie a programokat az érintett szervezetekkel, de a köznevelés rendszerében alkalmazható oktatási segédanyag kidolgozására is megbízást kapott. Pénzt, ahogy Vajna, ő sem kap a munkájáért.

Érdekesség, hogy külön kormánybiztost kapott a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezése, ennek koordinálását jelenleg Farkas Sándor látja el. Ahogy a ménesbirtok sorsát figyelemmel követőknek, úgy a bringásoknak és a vitorlázóknak sem kell többet aggódniuk, hiszen Révész Máriusz nemrég megkapta a kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztosi pozíciót. Ennek keretében például a szabadidős vitorlázás, az aktív táborozás, a vándortáborok, a kisvasutak, a magyarországi sípályák fejlesztésével és népszerűsítésével is foglalkozik, ahogy az aktív kikapcsolódás, a természetjárás, a vízi, kerékpáros és lovasturizmus előrelendítésével is. Révészt a fizetésén túl egy öt fős titkársággal is segíti az állam.

Orbánnak vannak saját biztosai...

Mégpedig egyből öt darab! Kezdjük a sort Deutsch Tamással, akit az internetadó bejelentését követő óriási tüntetések hatására neveztek ki a magyar internet fejlesztésével kapcsolatos kormányzati feladatok, azaz a Digitális Jólét Programja összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztossá. Róla legutóbb akkor hallhattunk, amikor az eredeti tervekkel (internetadó) teljesen ellentétes bejelentést tett, hiszen a parlament döntésének értelmében jövő januárjától a jelenlegi 27-ről 18 százalékra csökkentik az internet-használat általános forgalmi adóját.

Homolya Róberttel korábban összeférhetetlenséget tárt fel az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), ám ez nem volt akadály abban, hogy most többek közt az elektronikus közbeszerzés koncepciójának előkészítését és bevezetésének koordinálását is rábízzák.

Az OLAF-nak úgy tűnik, sok gondja van azokkal, akik manapság miniszterelnöki megbízottak, hiszen egészen friss hír, hogy egy másik ilyen pozíciót betöltő személyt, Farkas Flóriánt nemrég ki akarták kérdezni a szabálytalanságok miatt megbukott Foglalkoztatási szövetkezetek - Híd a munka világába, valamint az Út a szakmaválasztáshoz TÁMOP-projektekről. Emlékezetes, ezek azok a projektek, melyek vizsgálatánál az Emmi ellenőrei annyi szabálytalanságot tártak fel, hogy a szaktárca végül meg sem kísérelte lehívni a rendelkezésre álló európai uniós forrást, és 1,6 milliárd forintot kért vissza a roma önkormányzattól.

Héjj Dávid miniszterelnöki biztosként koordinálja a kormányfő feladatkörébe tartozó ügyekben szükséges társadalmi és kormányzati egyeztetéseket, míg Tessely Zoltánt az Etyek, valamint a Szent László- és Váli-völgy területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztossá nevezték ki. Valószínűleg véletlen, hogy itt található Felcsút is, ahol Orbán Viktor miniszterelnök családi háza is áll. A feladata többek közt, hogy másokkal együttműködve összehangolja a térséget érintő projektek előkészítését és végrehajtását, dolgozza ki a fejlesztések koncepcióit és azokat hajtsa is végre. Tessely valószínűleg igen jó munkát végez, hiszen az utóbbi időszakban a térség számos fejlesztést kapott, így többek közt a napi 27-28 utassal számoló felcsúti kisvasutat, hogy a stadionépítésekről ne is beszéljünk.

...és megbízottjai is

Ebből ráadásul jóval több van, szám szerint 14. A névsor igen veretes, megtaláljuk benne többek közt Bakondi Györgyöt, a volt MSZP-s Szili Katalint, a volt kormányszóvivőt, Gíró-Szász Andrást, Kerényi Imrét, illetve a nemrég a cége vezetéséről lemondott Waberer Györgyöt is.

Bakondiról az utóbbi időben sokat hallhattunk, őt ugyanis, mint belbiztonsági kérdésekben történő szaktanácsadásért felelős miniszterelnöki megbízottat szinte minden menekültkérdésnél előhúzza a kormány, hogy jól elrettentse a hallgatóságot. Félegyházy-Megyesy Jenő Józsefet többek közt a nyugati magyarsággal kapcsolatos szaktanácsadás miatt tartják, míg Granasztói György feladata "a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló törvény végrehajtásával kapcsolatos, továbbá egyéb, a kultúra és a művelődés szakterületeit érintő eseti feladatok elvégzése, a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetése."

Sportpolitikai kérdésekben Orbán leginkább Kárpáti Györgyre hallgat, míg ha nehézségei támadnak a belpolitikai események értelmezésében, akkor Giró-Szász Andráshoz fordul. A volt szocialista politikus Szili Katalin személyesen működik közre a határon túli autonómiaügyek egyeztetési eljárásaiban, miközben Kerényi Imrét a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok elvégzésére vették fel. Érdekesség, hogy bár Waberer György nemrég lemondott a cégének vezetéséről, sőt, el is adta azt, a logisztikai ágazat fejlesztésének kérdéseiben bármikor ad személyes tanácsot a miniszterelnöknek. 

Miniszteri biztosa szinte bárminek lehet

És akkor a végére maradtak a miniszteri biztosok, melyekből a fenti négy kategóriából legtöbb található, egészen pontosan 60 darab. A legtöbb belőlük a Miniszterelnökségen belül dolgozik, ám ennek oka mindössze az, hogy minden megyének saját fejlesztési biztosa van, akik a Lázár János vezette hivatal alá tartoznak. Ám persze nemcsak ők vannak, így például Visy Zsoltot "A római birodalom határai - A dunai limes magyarországi szakasza" világörökségi várományos helyszín Világörökség Jegyzékébe történő jelölésével és a Hajógyári-szigeten fekvő helytartói palota bemutatásával összefüggő feladatok koordinációjáért felelős miniszteri biztossá nevezték ki, míg Kandra Ildikót Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciójával és fejlesztésével összefüggő ügyekért felelős miniszteri biztossá.

L. Simon László bár épp a napokban veszíti el államtitkári pozícióját, ám unatkozni nem fog, hiszen november végéig még biztosan ő az egykori Pénzügyminisztérium épületének megújításával és egyes állami intézmények elhelyezésével kapcsolatos feladatok összehangolásáért felelős miniszteri biztos. Magyarán ő felel azért, hogy Orbánék minden gond nélkül a Várba tudjanak költözni.

A Belügyminisztériumnak mindössze egy biztosa van, mégpedig Horváth András, aki az 1990-es években elhíresült, úgynevezett olajos ügyekkel összefüggő nyomozást irányítja. Az Emmi ezzel szemben már 13 főt mutathat fel, köztük a Liget Budapest projekttel kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős Baán Lászlót. Van miniszteri biztosa a Nemzeti Táboroztatási Koncepció kialakításának is, név szerint Guller Zoltán, aki emellett az Erzsébet-program fejlesztési irányainak meghatározásáért is felel.

Cirkuszi biztos is van

Az Emmi szeretne méltóképpen megemlékezni az egyetemes reformáció 500. évfordulójáról is, amihez természetesen külön miniszteri biztos is dukál. De nemcsak erre, hanem a Fővárosi Nagycirkusz épületét érintő kérdésekre is külön biztost neveztek ki.

A Földművelésügyi Minisztérium beérte két biztossal: Kiss Eliza a borágazati feladatokért, míg Horváth István többek közt a sertéságazattal és a háztáji feladatokkal foglalkozik. A Honvédelmi Minisztérium egyetlen biztosa Kun Szabó István, akire egyebek mellett a tárca ifjúságstratégiája, a honvédelmi nevelés fejlesztését megalapozó szakmai program kidolgozását bízták, de az ő feladata a haderőfeltöltés hatékonysága és a megtartóképesség fejlesztése irányelveinek kidolgozása is.

Ennél népesebb, öt fős a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium listája. Rögtön az elején ott találjuk Budai Gyulát, volt elszámoltatási kormánybiztos, aki jelenleg az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztos. Suha György feladata mindössze annyi, hogy kapcsolatot tartson a tiszteletbeli konzuli tisztviselőkkel, míg Kalmár Ferenc András Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felel.

Talán némileg furcsán hangzik, de külön miniszteri biztosa van a frankofón ügyeknek. A frankofón kultúra a Wikipédia szerint Európán túl a francia és a belga gyarmati birodalmak hagyatékát jelöli, így ilyen országnak számít Franciaország, Belgium, Monaco, Kanada, Svájc, Haiti, Libanon, néhány afrikai ország is.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak hét biztosa van, így van aki a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő fejlesztéséért felel, van aki a nemzeti ásványvagyon hasznosításáért, de van olyan is, aki az Ős-Dráva Program megvalósításával kapcsolatos feladatok irányításáért és összehangolásáért felelős miniszteri biztosi pozíciót viseli.