Ahogy a gsm-alapú telefonálás helyét átveszi az internet-alapú, úgy szorítják ki a különféle üzenetküldő applikációk, vagy például az iMessage az sms-üzeneteket. Az elmúlt években folyamatosan csökkent a hagyományos üzenetküldések száma Magyarországon.

A legfrissebb, második negyedéves KSH-statisztika szerint 442 millió sms-t küldtek a hazai felhasználók, míg 4 évvel korábban 481 milliót. A legutóbbi karácsonyi szezonban (a negyedik negyedévben) 443 millió volt ez a szám, négy évvel korábban pedig 521 millió.

Idén azonban megtört a csökkenő trend éves bázison. Az első negyedévben közel két százalékkal, a másodikban pedig több mint 4 százalékkal emelkedett a forgalom.

Forrás: KSH, Napi.hu

Mi ennek a magyarázata?

A KSH az adatszolgáltatóktól kapott válaszok alapján arra a következtetésre jutott, hogy egyre több a havidíjas előfizetés, amelyhez nem ritkán adnak korlátlan vagy nagy számú sms-küldési lehetőséget, ez hajtja a növekedést. A havidíjas előfizetések száma a második negyedévben 6,9 millió volt (a 11,7 millióból), amely 279 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

Lehet ezen kívül egy másik oka is az sms-forgalom növekedésének, mégpedig az úgynevezett kényelmi szolgáltatások elterjedése. Ide tartoznak az sms-ben vásárolt autópályamatricák, a parkolás vagy a bankok által küldött üzenetek. Ezek forgalmát azonban nehéz kideríteni, mivel a szolgáltatók, illetve a bankok többsége üzleti titokként kezeli.

Kevesebb, de hosszabb hívások

A mobilhálózatokból történő hívások számát tekintve nem lehet egyértelmű tendenciát felfedezni. Az elmúlt években valamivel több mint 8 milliárd hívást kezdeményeztek a hazai felhasználók, ám a hívások átlagos ideje folyamatosan emelkedik. 2010-ben még 3,1 percet beszéltek átlagosan a magyarok, tavaly viszont már 4,2 percet, idén pedig ez is tovább emelkedett.

A következő években vélhetően az dönt majd, hogy az internet-alapú hangszolgáltatások képesek lesznek-e kiszorítani a gsm-alapú telefonálást.

A mobil-adaforgalom megállíthatatlanul emelkedik, most az első félévben is több mint 30 százalékkal nőtt, de az elmúlt években is hasonló volt a lendület.