Meghökkentőt lépett a kormány - újabb területet központosít

Nem csak központi kommunikációs hivatalt hoz létre az Orbán-kormány, hanem központosítja is a kormányzati kommunikációs feladatokkal kapcsolatos közbeszerzéseket. Ezekre a közbeszerzési törvénytől eltérő szabályokat is alkotnak.
Napi.hu, 2014. szeptember 12. péntek, 17:01
Fotó: Napi.hu

A kormány a központosított közbeszerzés hatálya alá vonja a kormányzati kommunikációs feladatok ellátásával kapcsolatos közbeszerzéseket is - derül ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a parlamentnek pénteken benyújtott, 60 oldalas salátatörvény-javaslatából (ez több törvényt módosít a költségvetési tervezéssel, valamint а pénzpiaci és a közüzemi szolgáltatások hatékonyabb nyújtásával összefüggésben.)

A kormány szeptember 5-án hozott határozatot a központi kommunikációs hivatal létrehozásával kapcsolatos feladatokról. E szerint a kormány "egyetért azzal, hogy az egységes, koordinált kormányzati kommunikáció megvalósítása érdekében - a Magyar Nemzeti Bank, az önálló szabályozó szervek, valamint az autonóm államigazgatási szervek kivételével - a központi költségvetési szervek, valamint a többségi állami tulajdonban lévő gazdálkodó szervezetek reklám, pr- és kommunikációs feladatait egy központi kommunikációs hivatal lássa el". Ennek végrehajtására Lázár Jánosnak szeptember 15-ig kell előterjesztést benyújtania a kormány részére.

A közbeszerzési törvényt úgy módosítanák, hogy a kormányzati kommunikációs feladatok ellátásával kapcsolatos közbeszerzésekre (termékek, szolgáltatások vásárlása) központosított eljárást lehet alkalmazni. Ezen eljárások részletes szabályait rendeletben fogja meghatározni a kormány, beleértve a személyi és tárgyi hatályát, valamint az ajánlatkérésre feljogosított szervezetet. Ugyanakkor ezen feladatok "egyedi sajátosságai miatt szükségesé válik" a közbeszerzési törvénytől eltérő szabályok megalkotása is - írja a törvénymódosítás indoklásában a miniszter.

Új szervezet lesz

Jelenleg a központosított közbeszerzéseket két szervezet bonyolítja le, egyrészt a kormány által irányított vagy felügyelt szervek, közalapítványok és állami társaságok esetében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által irányított Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF), másrészt az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott szervezetek egyes beszerzéseinél a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI). Ide a kórházak gyógyszer, orvostechnikai eszköz és fertőtlenítőszer beszerzései tartoznak. A központosított közbeszerzéseknél általában nagy tételben vásárolnak, így kedvezmények érhetők el, s akár négy évre szóló keretszerződést, illetve keretmegállapodást kötnek a nyertes szállítókkal.

Mivel új pontban egészítik ki a közbeszerzési törvényt a kormányzati kommunikációs feladatokkal (nem pedig a KEF által beszerzendő úgynevezett kiemelt termékek körét bővítik) feltételezhetően más/új szervezet lesz felelős ezen közbeszerzések lebonyolításáért. (Sajtóinformációk szerint az új, tízmilliárdokat költő központi kommunikációs hivatal vezetője Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó lehet.)

De miért?

A kormány a törvénymódosítást a kormányzati kommunikációs feladatok hatékonyabb és költségtakarékosabb ellátásával indokolja. "А központosított közbeszerzés alkalmazásának célja а kormányzati kommunikációs tevékenységre fordított költségvetési előirányzatok és uniós támogatások tervszerű felhasználása, az eljárások lebonyolításához szükséges megfelelő szakértelem biztosítása, valamint а központi beszerzési rendszerben rejlő gazadási előnyök hasznosítása" - olvasható az indoklásban.

Mást is módosítanak
A közbeszerzés alóli kivételetek körét is bővítenék, egyes postai szolgáltatások mellett a kölcsönfelvétellel is. Mentesülnek a közbeszerzés alól: a "kölcsönök, függetlenül attól, hogy értékpapírok vagy egyéb pénzügyi eszközök kibocsátásával, vételével, eladásával vagy átruházásával kapcsolatosak-e" - derül ki a törvénymódosításból.

Hatalmas enyhítés a feltételekben
Jelentősen enyhítenék a kritériumokat arra vonatkozóan, hogy ki töltheti be a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos jogorvoslati ügyekben eljáró Közbeszerzési Döntőbizottság elnöki posztját. Ezentúl elegendő lenne legalább ötéves közbeszerzési gyakorlattal és jogi szakvizsgával rendelkeznie az elnöknek - míg korábban legalább tízéves közbeszerzési és hároméves bírói vagy hároméves közbeszerzési biztosi gyakorlat kellett rendelkezni a jogi szakvizsgán túl.


A KEF által beszerzett országosan kiemelt termékek:

Kommunikációs eszközök és szolgáltatások
- Beszédcélú kapcsolók, készülékek és kapcsolódó szolgáltatások
- Aktív és passzív hálózati elemek
- Mobil kommunikációs eszközök és szolgáltatások
- Zártcélú mobil kommunikációs eszközök és szolgáltatások
- Kommunikációs eszközökhöz kapcsolódó szolgáltatások

Információtechnológiai rendszerek és szolgáltatások
- Szoftverrendszerek és elemeik
- Hardverrendszerek és elemeik
- Digitális vizuáltechnikai eszközök
- Szoftverekhez kapcsolódó szolgáltatások
- Hardverrendszerekhez, kiegészítőikhez kapcsolódó szolgáltatások
- Digitális vizuáltechnikai eszközökhöz kapcsolódó szolgáltatások

Irodatechnikai berendezések és szolgáltatások
- Nyomtatók
- Másolók és sokszorosítók
- Irodatechnikai termékekhez kapcsolódó szolgáltatások

Irodabútorok
- Irodai asztalok
- Irodai szekrények, tároló bútorok
- Irodai ülőbútorok
- Irodabútorokhoz kapcsolódó szolgáltatások

Papíripari termékek és irodaszerek
- Papírok
- Papírtermékek
- Számítógép-kiírópapírok
- Irodaszerek és írószerek
- Papíripari termékekhez kapcsolódó szolgáltatások

Gépjárművek
- Személyszállító gépjárművek
- Haszongépjárművek
- Gépjármű-flottaüzemeltetési szolgáltatások
- Új gépjárművekhez kapcsolódó szolgáltatások

Gépjármű-üzemanyagok
- Gépjármű-üzemanyag tankautós kiszállítással (nagykereskedelem)
- Gépjármű-üzemanyag és üzemanyagkártya töltőállomási kiszolgálással (kiskereskedelem)

Utazásszervezések
- Nemzetközi utazásszervezések

Elektronikus közbeszerzési szolgáltatások
- elektronikus árlejtés szolgáltatás

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2014.09.14 19:59

@Warlock: akkor ne fórumozzon,
Válasz:::Ez volt a legszebb kijelentés eddig !!!

Válasz:::NEUTRÀLIS...Nem érdekel hogy téged köbölcsöben ringattak-e !!!

hogy vajon mit akarHAT mondani.

Megjegyzés:::Mások válaszolnak nekem ,ezek szerint mások értik amit mondok ,vagyis ÈRTELMESEK !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.09.14 19:32

@tever kneif: BRUHAHAHAHAHAAAAAAAAA
Felelősségre vonás? Kit akar felelősségre vonni?

Mert itt nem lesz senki!
Az mszp alatt legalább a sajátjaikat is merték rendőrségre és bíróságra citálni.
orbániában erre még nem láttam példát!

BRUHHHHAHAHAHAHAAAAAAAAAAAAAAAAA

Vicces ember maga!

Csak annyira meglapaozatlanul könyvszagúak a bemásolásai!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2014.09.14 18:38

@tever kneif: "@juliann: Sajnalom, de nem latod miröl van szo."

Ahogy a hölgy (feltételezem ilyen nick-névvel hölgy lehet) hozzászólásait nézem, itt 2 dolog lehetséges:

1) olyan régen erőlködik némethonban, hogy totál elfelejtett magyarul, és nem tudja kifejezni magát, és senki sem akar neki szólni, hogy ha nem tud egy nyelven kommunikálni, akkor ne fórumozzon, mert csak zagyvaság lesz belőle

2) tud magyarul, de kiskorában fejre ejtették... és azért zagyvál értelmetlenségeket. Néha azt sem tudod lekódfejteni a 2-3 soros gagyogásából, hogy vajon mit akarHAT mondani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2014.09.14 18:05

@tever kneif: Olvasd el parszor amit irtam, mert latom meg nem latod at.

Válasz:::Hogy te mit látsz ,az a te magánügyed !!!
Èn ugy látom hogy meg akarod nekem mondani ,hány óra van délben !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2014.09.14 17:21

@rigolya: Elemzes:

Következhet a felelössegrevonas !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html