Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Németországhoz hasonlóan Ausztria is azt tervezi, hogy tovább hosszabbítja határain az ideiglenes jelleggel bevezetett ellenőrzések hatályát - derül ki abból a pénteken megjelent nyilatkozatból, amelyet Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter adott a Die Welt című német napilapnak.

A berlini karácsonyi vásáron a múlt hónapban kamionnal elkövetett merényletet követően Thomas de Maiziere német belügyminiszter azt mondta, hogy szándéka szerint még hosszú ideig megmarad a német határok ellenőrzése február után is. Az Európai Unió egyelőre február közepéig engedélyezte a tagországok közti határellenőrzések ideiglenes visszaállítását az elvileg belső határok nélkül működő schengeni övezetben.

Sobotka most kijelentette: amíg az unió nincs olyan helyzetben, hogy megvédje külső határait, Ausztria is nemzeti hatáskörben hoz védekező jellegű intézkedéseket. Biztonsági szempontból kiemelten fontos, hogy tudják, ki lép be az országba - hangoztatta, hozzátéve, hogy ezen a területen nem kívánnak kockázatokat vállalni. A Bild című német napilap csütörtökön Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter nyilatkozatát közölte, amelyben a tárcavezető hangoztatta, hogy "véget kell vetni az EU bukott menekültpolitikájának", és meg kell állítani az illegális bevándorlást.

A lap szerint Doskozil tervet dolgozott ki az uniós migrációs politika reformjára. Ennek elemei közé tartozna, hogy minden tagállamban szabjanak felső határt a befogadható menekültek számában, egyes unión kívüli országokban EU-segítséggel hozzanak létre menekültközpontokat, azokat a migránsokat pedig, akik nem kapnak menedéket, de nem is térhetnek vissza hazájukba, a menekültközpontoknál kialakítandó "biztonsági övezetben" helyezzék el.