Magyarország 2008. október 9-én fordult az EU-hoz és az IMF-hez pénzügyi segítségért, ennek eredménye lett az a 20 milliárd eurós pénzügyi csomag, amit az IMF, az EU, illetve a Világbank folyósított. A Nemzetközi Valutaalap az elmúlt hetekben megtartotta a soros felülvizsgálati ellenőrzést, amely a múlt héten zárult.

Az idénre továbbra is 6,7 százalékos visszaeséssel, illetve 2010-re 0,7 százalékos GDP-csökkenéssel számol az IMF - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter, a szaktárca és a Valutaalap delegációjának közös tájékoztatóján.

Szintén változatlan az államháztartási hiánycél, vagyis idénre 3,9 2010-re 3,8 százalékos GDP arányos hiányt várnak. A kormány kiemelt feladata, hogy az idei kiadások az elfogadott költségvetési keretek között maradjanak, ennek érdekében folyamatos intézkedéseket hozz a Pénzügyminisztérium.

A tárgyalásokon szóba került Magyarország további finanszírozási igénye is; a közös vélemény szerint Magyarország a vártnál kedvezőbb adósságfinanszírozási helyzetben van. Ennek alapján a kormánynak lehetősége van a források lassabb lehívásra is.

A mostani előzetes megállapodás szerint a rendelkezésre álló hitelkeretet futamidejét fél évvel 2010 októberéig meghosszabbítják - mondta Oszkó. Most szeptemberben egy jelképes 55 millió eurós összeget hívnak le, a fennmaradó részletet négy egyenlő részben hívja le a mostani és a következő kormány.

A nemzetközi szervezetekkel összhangban az MNB úgy látja, hogy az infláció az idén 4,5, 2010-ben 4,1 százlék lesz - mondta Simor András, hozzátéve, hogy az infláció 2010 második felében a három százalékos inflációs cél alá süllyed

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint nem érzékelhető inflációs nyomás a magyar gazdaságban, így 2010 második felét árstabilitásról beszélhetünk.