Megígérték, sztrájk lesz - hétfőn ne akarjon ügyeket intézni!

Ahogy megígérték, hétfőn reggel 8 és 10 között sztrájkolni fognak az önkormányzati dolgozók. A Magyar Idők (MI) szerint ezért reggel nehézkes lesz az önkormányzati ügyintézés.
Szabó Zsuzsanna, 2017. július 15. szombat, 09:56
Fotó: Napi.hu

Boros Péterné, a munkabeszüntetést szervező Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke a lappal közölte, megtartják a hétfőre hirdetett köztisztviselői, közalkalmazotti sztrájkot a munkavállalók, az önkormányzatoknál reggel 8 és 10 óra között szünetel az ügyintézés, kivéve a sürgős eseteket, de a munkavállalók bemennek a munkahelyükre.

Boros Péterné emellett elmondta: csütörtökön ülést tartott a Köztisztviselői Érdekegyeztető Tanács az érintettek bérrendezésével kapcsolatos kérdésekben, de előrelépés nem történt. Az egyeztetések várhatóan két hét múlva folytatódnak.

A sztrájkban a Magyar Államkincstár dolgozói, valamint a vízügy munkavállalói nem vesznek részt, mivel ők már kaptak ígéretet a fizetések rendezésére - tette hozzá.

A MI úgy tudja, a közalkalmazottak, köztisztviselők béremeléséről előreláthatólag csak őszre várható döntés, a bérrendezés pedig azokat az első­sorban önkormányzati munkavállalókat érintené, akik kimaradtak a közigazgatási átszervezésekből, így nincs életpályamodelljük.

A lap kérdésére Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzatoknál foglalkoztatottak, vagy a belügyi közalkalmazottak esetében a régi, mára elavult, felülvizsgálandó bértáblát alkalmazzák, sokan a garantált bérminimumért dolgoznak, így az esetleges emelésnek szükségszerűen be kell következnie.

A lap idézi Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, aki a csütörtöki Kormányinfón arról beszélt, hogy az önkormányzatoknak kellene rendezniük dolgozóik bérét. Lázár ezzel kapcsolatban megjegyezte: tavaly hat és fél milliárd forintot fizettek ki a települések különböző jogcímeken jutalmakra, amiből béreket is emelhetnének. A miniszter későbbre ígért döntést a dolgozók bérrendezésének mikéntjéről.

 

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2017.07.15 11:29

annak ellenére, hogy magyarországon az állami szektorban magasabbak a bérek, mint a versenyszférában, holott a vlágban ennek épp ellenkezője a jellemző.

más országokban az állami szektorban sokkal kevesebbet keresnek, mint a magánszektorban, cserébe viszont stabil, biztos a munkahely,és általában sokkal lazább is a meló, mint a magáncégeknél.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html