A gazdaságvédelmi akcióterv részeként mindenki mentesül a nyelvvizsga-kötelezettség alól, és így megkaphatja oklevelét, aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett vagy tesz a felsőoktatásban, de az oklevél megszerzésének feltételéül előírt nyelvvizsgát nem tette le - döntött korábban a kormány.

A Privátbankár szerint az üzenetet megértették az emberek és valósággal megrohamozták az egyetemeket, ahol alig győzik munkával, hirtelen annyi diplomát kell kiállítaniuk. A kormány számításai szerint összesen 75 ezer emberről lehet szó.

  • Budapesti Corvinus Egyetemre eddig közel 300 megkeresés érkezett. Képzéseik közül a turizmus-vendéglátás, a nemzetközi gazdálkodás és a nemzetközi tanulmányok alapképzésein végzett diákok számára jelenthet jelentős könnyítést a nyelvvizsga-követelmények elengedése, mivel ezeken a szakokon két szakmai nyelvvizsga is része a kimeneti követelményeknek.
  • A veszprémi központú Pannon Egyetemnél 20 éves halmozódással 3100 diploma ragadt bent. A 2018-2020 évben záróvizsgázottak április 15-től kezdeményezhették oklevelük kiállítását és 90 százalékuk már élt a lehetőséggel. Ez azt jelenti, hogy mintegy 500 embernek már gyártják a diplomáját, az első okleveleket pedig már a jövő héten megkaphatják az érintettek.
  • A Kodolányi János Egyetemet is megrohamozták, ők már azt kérik, hogy minden hallgató legyen türelmes, mert személyes átvételre nincs lehetőség. A kész diplomákban majd 2020-as dátum fog szerepelni és a jelenleg érvényes személyes adatokra lesz kiállítva.

A kormány álláspontja igen gyorsan változott meg a járvány hatására. Korábban még a felvételiket is nyelvvizsgához kötötték volna.

Az Európai Unió tagországai közül a magyarok beszélnek legkevésbé valamilyen idegen nyelven - emlékeztet a portál.