A munkavállalói oldal egyik feltétele volt, hogy maradjon fönn a garantált bérminimum rendszere, és ezt a munkaadói oldal az OÉT plenáris ülésének többszöri megszakítása és az oldalak közötti egyeztetés után elfogadni látszik. A munkaadók azzal a feltétellel fogadnák el ezt, ha a minimálbér és a bérminimum emelkedéséről minden évben újra tárgyalnának.

Végül a szakszervezeti oldal azt az ajánlatot tette, hogy minimálbér bruttó 10,9 százalékkal emelkedjen jövőre, és a két évnél több tapasztalattal rendelkező szakmunkások minimálbére 25 százalékkal haladja meg az alapbért. Az országos bérajánlásról nem tárgyaltak, a tárgyalásokat a munkaadói oldal kérésére jövő hét pénteken folytatják.

Jelenleg a havi minimálbér összege 69 ezer forint, a kétéves gyakorlattal rendelkező szakmunkások bérminimuma 86 300 forint. A munkavállalói oldal új minimálbér javaslata havi 76 500 forint, a legalább kétéves gyakorlattal rendelkező szakmunkások számára pedig 95 ezer forint.

Az OÉT résztvevőit az aktuális munkanélküliségi helyzetről és a csoportos létszámleépítésekről tájékoztatta Székely Judit. A szociális tárca szakállamtitkára a kormány által eddig számba vett, s a jövőben alkalmazható, a foglalkoztatást javító intézkedésekről is beszámolt.

Megemlítette, hogy nem ragaszkodnak minden cég minden munkahelyének állami pénzen való megtartásához, de lehetőség szerint segítenek. Aránytalan erőfeszítéseket tehát nem igérnek a munkahelyek megtartása érdekében, de az elhelyezkedében támogatják az elbocsátottakat.

Az államtitkár szavai szerint a kormány kezdeményezni fogja az Európai Bizottságnak a deminimis támogatások alkalmazási szabályainak átmeneti enyhítését, és már jelezte is ezirányú igényét a foglalkoztatási bizottságnak. Állítólag már több ország támogatásáról biztosította a kezdeményezést.