Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Véleményem szerint a projekt halálos veszélyben van. Európán belül egyesek a meggyengítésére vagy akár a lerombolására törekszenek: Lengyelország, Magyarország, Románia, az olasz kormány" - mondta Oettinger egy brüsszeli rendezvényen. Az EU-t kívülről autokraták fenyegetik kereskedelmi háborúval, agresszióval, mint például Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök, illetve az "okos kínaiak".

Oettinger saját hazája, Németország kormányát is bírálta, mondván, hogy nem tanúsít elegendő lelkesedést az Európai Unió iránt, különösen akkor, amikor a büdzséről van szó - írja az MTI.

Az uniós biztos kiemelte, hogy az EU következő többéves költségvetési keretének gyors jóváhagyása azt az üzenetet küldené, hogy Európa a kihívások ellenére képes továbbra is határozott fellépésre - írta a brüsszeli hírportál.

Máshol is téma volt Magyarország

A Spiegel Online független német hírportál a magyar sajtó helyzetével kapcsolatban közölt cikket. A Magyarország kormányzati médiumai - Ahol ufószakértő magyarázza meg Németországot című írásában a szerző, Keno Verseck kiemelte: "Magyarországon a kormányhoz közeli médiumok régóta hazugságokat terjesztenek Németországról", és egy Chemnitzben történt emberölés óta tovább fokozzák erőfeszítéseiket. Ennek a "fake news kampánynak világos célja van" - tette hozzá.

A szerző kitért Georg Spöttle "+biztonságpolitikai szakértő+" munkásságára, rámutatva, hogy az 56 éves német-magyar állampolgár, aki a kilencvenes években ufószakértőként tevékenykedett Magyarországon, "egyfajta legfőbb Németország-magyarázóként" jelenik meg.

Georg Spöttle "horrorisztikus képet" mutat be Németországról, és ezzel "tükrözi Orbán Viktor miniszterelnök politikai hozzáállását", aki nem titkolja, hogy teljes mértékben elhibázottnak tartja Angela Merkel német kancellár menekült-, és Európa-politikáját, és azt kívánja, hogy politikai változás történjék Berlinben - írta Keno Verseck. A magyar kormány évek óta panaszkodik arra, hogy a nyugati újságírók teljesen hamisan mutatják be Magyarországot, viszont fordítva, Németországról a magyarországi kormányközeli médiumokból tájékozódva a médiatartalmak fogyasztója "nem tér magához a döbbenettől".

A Szászország tartománybeli Chemnitzben augusztus végén történt emberöléssel kapcsolatban kifejtette: kormánypárti politikusok eddig nem nyilatkoztak az esetről, ami "megfelel Orbán azon taktikájának, hogy gyakran először a kormányközeli médiumokkal mondatja ki, hogy mit gondol".

Képünk forrása: AFP photo/Emmanuel DUNAND