Megint drágulhat a kenyér

A gabona és a liszt árának emelkedése miatt jelentősen drágulhat a kenyér a következő hetekben, szakértők szerint akár 400 forintra is felmehet egy kiló fehér kenyér ára.
MTI-Eco, 2011. február 10. csütörtök, 09:29
Fotó:

Varga László, a Magyar Pékszövetség elnöke pontos számot nem mondott arra vonatkozóan, hogy hány forinttal drágulhat a kenyér, de jelezte: az alapanyagárak és az egyéb költségek, például az üzemanyagár emelkedése jelentősen növeli a pékek költségeit. Elmondta: a malmok szerdán bejelentették, hogy egy-két héten belül 20 százalékkal emelkedik a liszt kilónkénti nettó ára, ami jelenleg átlagosan 106 forint. Az így kialakuló mintegy 127 forintos lisztárat a bejelentés szerint márciusban ismét 20 százalékkal emelik, így 152-153 forintra nő a nettó ár.

Varga László hangsúlyozta: a pékek költségeit nemcsak ez növeli, hanem az üzemanyagárak és a cukor árának emelkedése is. A kifliben és a péksüteményekben már cukor is van, amelynek ára az utóbbi időben ugyancsak jelentősen nőtt - emelte ki. A szállítási költség egy átlagos, 30 kilométeres fuvart figyelembe véve is már 15-18 százalékot tesz ki az összes költségből. A pékszövetség elnöke nagy problémának látja, hogy a "kereskedelem nem akarja befogadni" az áremelést, kivárnak, ez pedig "tönkreteheti a pékszakmát", a sütőipari cégeket.

Hangsúlyozta: a sütőiparban 21-24 ezer foglalkoztatott dolgozik. Varga László elmondta: folyamatosan egyeztetnek a Vidékfejlesztési Minisztériummal a probléma megoldása érdekében. Gillemot Katalin, az Auchan Magyarország Kft. kommunikációs vezetője az alapanyagárak emelkedése a kenyeret is drágítja, de az áremelésről "nagyon megfontoltan kell dönteni", mert az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a vásárlók már néhány forintos áremelkedésre is érzékenyek. A vásárlóerő nem tudja elviselni ha megugranak az árak.

Jelezte: az Auchan maga gyártja a kenyeret, így legalább a benzinár emelkedésével összefüggő szállítási költségeket meg tudják spórolni. A Tesco nem kívánta kommentálni a várható áremelkedést.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.02.10 10:59

Érdekességképpen a búza (Usa) tőzsdei árjegyzése (dollár)

2010.Junius 450
Ma 878

2007 Junius 550
2008 Február 1300 !!!
2008 Junius 700

Azaz márciusig várható áremelkedés utána viszont akár pánikszerüen is elkezdenek szabadulni a készletektől, sőt mostanában mindenki gabonaféléket vetett ami nyárra beérik és akkor meg a kutyának nem kell azaz szép zakó lesz az árakban.. a jelenlegi lufi feltehetően márciusban fog kidurranni föleg ha jó az időjárás, ugyanis ha megindul az esés az árakban akkor hirtelen mindenki profitot akar realizálni a magas árakon azaz elad.. Vagyis 2-3 hónapra kéne az államnak kisegíteni az állattenyésztőket és a gabonaipart az állami készletek piacra dobásával !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html