A születésszám az év hat hónapjában emelkedett, négyben pedig alatta maradt az egy évvel korábbinak. A legnagyobb mértékű, 5,6 százalékos növekedést januárban, a legjelentősebb, 4,3 százalékos csökkenést júliusban regisztrálták az előző év azonos hónapjaihoz képest.

A halálozások száma az év hat hónapjában emelkedett, négyben mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A január-februári jelentős halálozási többletben a tetőző influenzajárvány és az előző év alacsony bázisértéke is közrejátszhatott - írja a KSH. A július-augusztusi átlagosan 6,7 százalékos emelkedés hátterében pedig a hőhullámok halandóságra gyakorolt kedvezőtlen hatása állhat. Ezt követően a szeptember-októberi időszakban átlagosan 6,9 százalékkal kevesebb elhunytat regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A halálozások száma nagyobb mértékben emelkedett, mint a születéseké, így a természetes fogyás a 2014. január-októberi csaknem 28 ezerrel szemben 2015 első tíz hónapjában 33 ezer fölé nőtt.

A 2015. január-októberben anyakönyvezett csaknem 41 ezer házasságkötés 16 százalékkal, számszerűen 5583-mal haladta meg a bázisidőszaki értéket. A frigyek száma mind a tíz hónapban felülmúlta az egy évvel korábbit, ezen belül októberben 33 százalékkal többen kötöttek házasságot, mint az előző év azonos időszakában.

Ezer lakosra 9,3 élve születés és 13,4 halálozás jutott. Míg előbbi értéke nem változott, az utóbbi 0,7 ezrelékponttal volt magasabb a 2014. január-októberinél. A természetes fogyás mértéke (0,7 ezrelékponttal) 4,1 ezrelékre emelkedett. Az év első tíz hónapjában ezer élve születésre 4,2 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,5 ezrelékpontos csökkenést jelentett az előző év január-októberihez viszonyítva. A házasságkötési arányszám (5,0 ezrelék) 0,7 ezrelékponttal magasabb volt, mint egy évvel korábban.