Januárban 7738 gyermek született, ami közel azonos (10-zel kevesebb) az egy évvel korábbi születésszámmal. Az elhunytak száma 11 291 fő volt, ami az előző év januári kiugróan magas bázishoz képest jelentős, 24 százalékos csökkenést jelent, számszerűen 3578-cal kevesebben haláloztak el a KSH szerint.

A halálozások számának jelentős visszaesése következtében a természetes fogyás a 2017. januári 7121-hez képest 50 százalékot mérséklődve 3553 fő volt.

A házasságkötések száma 2,6 százalékkal csökkent, az 1460 anyakönyvezett frigy 39-cel kevesebb volt az előző év januárinál.

Ezer lakosra 9,3 élveszületés és 13,6 halálozás jutott. Az előbbi azonos, az utóbbi 4,3 ezrelékponttal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban, ennek eredményeként a természetes fogyás az előző év januári érték felére, 4,3 ezrelékre csökkent.

2018 első hónapjában ezer élveszületésre 2,2 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,1 ezrelékpontos javulás az előző év azonos hónapjához képest. A házasságkötési arányszám 1,8 ezrelékes értéke megegyezett a 2017. januárival.

A migrációval párosulva a népesség fogyás súlyos gondokat okozhat az országban - ahogy arról a Napi.hu részletesen írt.

 

Kiürül az ország - kell emiatt aggódni?

Elvándorlás szempontjából Magyarország esete nem kiugró, ám a gyorsuló migráció a csökkenő népességgel együtt aggasztó képet mutat és egyre éleződő vitákat eredményez. A migráció problémája pedig úgy tűnik, hosszabb távon fennmarad, amelyre hisztériakeltés helyett higgadt szakpolitikai intézkedésekkel kellene reagálni - vélték szakértők a Millennium Intézet csütörtöki konferenciáján.

 

A fotó forrása: Pixabay.